Review
BibTex RIS Cite

In the world and in Turkey Importance of Marketing in the Medical Device Industry

Year 2019, Issue: 17, 966 - 971, 31.12.2019
https://doi.org/10.31590/ejosat.647581

Abstract

Objective: In the development of technological medical devices used in health services, there has been a rapid process of the past. These technological developments in medical devices have led to the increase and diversification of the number of devices used in health field. This diversity in medical devices brought about differences in the marketing of medical devices. Healthcare services, which have become a growing market in the world, are creating health spending by influencing the world economy. So the healthcare sector needs a lot of medical technological devices. The first step in medical devices is the production of medical imaging devices. The aim of this study was to examine the changes in marketing rules and promotions in the medical device sector and to have knowledge by examining developments in the Medical Imaging devices which will be produced in our country.
Material-Method: World Countries and Medical Device regulations related to the marketing rules in Turkey, examined laws and rules researched the literature and in our country about domestic medical device technology, which will produce a new starting compiled, health equipment has received information from large companies engaged in production and sales.
Findings: It is considered that the countries that use medical technological devices most in health services are the developed countries. It is considered that the budget share allocated to health services affects this. It is seen that the high budget is seen in the developing countries. The marketing rules are valid by adhering to the device establishment and regulations of medical devices. and after completing the quality standards and training of the relevant personnel, all steps have to be done properly. It has been seen that the developments experienced in the medical device sector in the health care sector, which is experiencing rapid development, can be promoted to medical doctors and related health professionals, and important points to be considered in this framework are found.
Discussion-Conclusion: The examinations reveal the significance of the advertisement and prohibition in the medical device sector in the medical device sector that the promotion and marketing rules should be paid attention in the medical device sector. It is important that the medical devices are produced in accordance with the usage and they are in conformity with the quality standards. devices in the quality approval is viewed, it identified was found design and product activities developed by the manufacturing companies in edilmiştir.türkiye and our country found to occur of its medical devices in our production transition to our new fresh start production to ramp up our research and development work Turkia the first steps Medical began to be made in the medical imaging device the need for the support of the companies in the sector market to progress and the result of b It seems that the contribution of the support to the development of our country is very important as a result.

References

  • Aksoy, E. Türkiye Tıbbi Cihaz Sektörünün Ürün Geliştirme ve Tasarım Kapasitesinin Örnek Olay Çalışmaları İle Araştırılması, (2006). https://polen.itu.edu.tr/handle/11527/901.
  • Ankara Biyoteknoloji ve Medikal İhracatı Geliştirme (2014). UR-GE Projesi İhtiyaç Analizi. http://www.aso.org.tr/wpcontent/uploads/2017/09/ASO_Medikal_URGE_ihtiyac_Analiz_Raporu_13.04.2014-1.pdf
  • Ankara Kalkınma Ajansı Faaliyet Raporu. (n.d), http://www.ankaraka.org.tr/archive/files/yayinlar/faaliyet-raporu-2013.pdf
  • Arık, Ö., İleri, Y.Y. ve Kaya, B. (2016). Sağlık hizmetlerinde tıbbi cihaz sektörü. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 19(2), 187-202.
  • Atasever, M. ve Karaca, Z. (2017). Türkiye Tıbbi Cihaz Sektör Analizi. M. Atasever, (Ed.)
  • Dünyada ve Türkiye’de Tıbbi Cihaz Sektörü ve Strateji Önerisi. (2013). Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı.
  • Ekici, S.K. ve Gümüş, Ö. (2016). Yaşlılıkta teknolojinin kullanımı. Ege Tıp Derg. 55, doi:10.19161/etd.344199.
  • Ertuğrul, E. (2013). Ankara Tıbbi Cihazlar Sektör Analizi. Retrieved from http://www.ankaraka.org.tr/archive/files/yayinlar/ankara-tibbi-cihaz-analiz.pdf
  • Ertuğrul, E. et al. (2013). TR72 Bölgesi (Kayseri, Sivas, Yozgat) Sağlık Sektörüne Yönelik İmalat Sanayi Raporu. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü.
  • Espicom. (2014). The Medical Device Market: Brazil.
  • Espicom. (2014). The Medical Device Market: Japan. http://www.aso.org.tr/wp-content/uploads/2017/09/2.pdf. (n.d.). Medikal Sektör.
  • İGEME (2008, 2010). Medikal Aletler ve Cihazlar, Yusuf Türkoğlu. Deloitte (2010). Türkiye’de Sağlık Sektörü Raporu, T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı.
  • KİPER, M. (Ed.). (2013). Dünyada ve Türkiye’de Tıbbi Cihaz Sektörü ve Strateji Önerisi. http://www.seis.org.tr/docs/daha-cok-uretmeliyiz/tibbi-cihaz-sektoru-strateji-onerisi.pdf
  • Samsun Medikal Sanayi Sektörünün Mevcut Durum Analizi ve Medikal Sanayi Sektörü İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Raporu. (2012). Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA). Retrieved from http://www.oka.org.tr/Documents/MedikalMDA.pdf
  • Siemens Sağlık Akademi. (n.d.). https://www.healthcare.siemens.com.tr/education/saglik-akademi
  • Tıbbi Cihaz Nedir?, (n.d.). http://www.kobay.com.tr/s/42-tibbi_cihaz_nedir_.html.
  • Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği’nin Uygulanmasına İlişkin Kılavuz. (n.d.). https://www.titck.gov.tr/PortalAdmin/Uploads/UnitPageAttachment/WwaJ2Nze.pdf.
  • Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Malzeme Çalışma Grubu Raporu. (2014). 2018, from http://www.seis.org.tr/docs/daha-cok uretmeliyiz/kalkinma-plani/tibbi-cihaz-ve-tibbi-malzeme-calisma-grubu-raporu.pdf
  • Tıbbi Cihazlar Sektörü Sağlıklı Büyüyor. (2013). Momend-Expo, 62.
  • Tıbbi ve Medikal Aletler Sektör Raporu. (2012). Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı. https://www.baka.org.tr/uploads/1357649606TiBBi-VE-MEDiKAL-ALETLER-SEKTOR-RAPORU-5ARALiK.pdf.
  • TOBB (2008). Tıbbi Cihaz Sektör Raporu, Ayhan Koçak.
  • Türkiye “Bir Cihaz Hurdalığına” Dönüştü. (2007). Makine Mühendisleri Odası, 574(48).
  • Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, (n.d.). http://www.titck.gov.tr/Denetim/UTS.
  • Türkiye Tıbbi Cihaz Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2017-2021)
  • Ünsal, E., ve Ağırbaş, İ. (2011). Tıbbi Cihaz Yatırım Kararlarının Analitik Hiyerarşi Yöntemi ile Değerlendirilmesi. doi:10.1501/Tıpfak_000000778
  • Yılmaz, G.A. (2015). Ankara’da Faaliyet Gösteren Tıbbi Cihaz Firmalarının Sağlık Uygulama Tebliği (Süt) Hakkındaki Görüşleri

Dünyada ve Türkiye’de Tıbbi Cihaz Sektöründe Pazarlamanın Önemi

Year 2019, Issue: 17, 966 - 971, 31.12.2019
https://doi.org/10.31590/ejosat.647581

Abstract

Amaç: Sağlık hizmetlerinde kullanılan teknolojik tıbbi cihazların gelişiminde geçmişten günümüze hızlı bir süreç yaşanmıştır. Tıbbi cihazlarda yaşanan bu teknolojik gelişmeler sağlık alanında kullanılan cihaz çeşitlerindeki sayı artışına ve çeşitliliğe sebebiyet vermiştir. Tıbbi cihazlarda yaşanan bu çeşitlilik tıbbi cihazların pazarlamasında da farklılıkları beraberinde getirmiştir. Dünya ‘da gittikçe artan bir pazar haline gelen sağlık hizmetleri dünya ekonomisini etkileyerek sağlık harcamalarını oluşturmaktır. Böylece sağlık sektörü tıbbi teknolojik cihazlara çok ihtiyaç duymaktadır. Bu tıbbi cihazların başında ilk basamağı oluşturan tıbbi görüntüleme cihazlarının üretimi gelmektedir. Bu çalışmanın amacı Tıbbi cihaz sektöründe pazarlama kuralları ve tanıtımlarında değişiklikleri incelemek ve ülkemizde yeni başlayıp üretilecek olan Tıbbi Görüntüleme cihazları hakkındaki gelişmeleri inceleyerek bilgi sahibi olmak için yapılmıştır.
Materyal-Metot: Dünya Ülkeleri ve Türkiye’de pazarlama kuralları ile ilgili Tıbbi Cihaz yönetmelikleri, kanunlar ve kurallar araştırılıp literatürler incelenmiş ve Ülkemizde yeni başlayıp üretilecek olan yerli tıbbi cihaz teknolojileri ile ilgili bilgiler derlenip, sağlık cihazları üretimi ve satışını yapan büyük firmalardan bilgi alınmıştır.
Bulgular: Sağlık hizmetlerinde medikal teknolojik cihazları en çok kullanan ülkelerin gelişmiş olan ülkeler olduğu görülmektedir. Sağlık hizmetlerine ayrılan bütçe payının bunu etkisi altına aldığı düşünülmektedir. Yüksek olan bütçe gelişen ülkelerde görülmektedir. Tıbbi cihazların üretimi cihaz kurumu ve yönetmeliklerine bağlı kalarak pazarlama kuralları geçerli olmaktadır. Reklam yasaklarının bulunması ve kalite standartlarına uygunluktan sonra ilgili personelin eğitimden geçirilmesine kadar tüm basamaklar usulune uygun yapılması gerektiği öğrenilmiştir. Hızlı bir gelişim yaşanan sağlık hizmetleri sektöründe tıbbi cihaz sektöründe yaşanan gelişmelerin tıp hekimlerine ve ilgili sağlık çalışanlarına tanıtımları yapılabilmek olduğu görülmüş ve bu çerçeve dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmuştur.
Tartışma-Sonuç: Yapılan incelemelerde, Tıbbi Cihaz sektöründe tanıtım ve pazarlama kurallarına dikkat edilmesi gerektiği, reklam ve yasakların bulunmasının Tıbbi Cihaz sektöründe önemliliği ortaya çıkarmıştır. Tıbbi Cihazların kullanıma uygun bir şekilde üretilmeleri ve uygunluklarının bulunması kalite unsurlarının incelenmesi gibi aşamaları bulunduğu ve üretilen cihazlarda veya yurt dışından alınıp kullanılan tıbbi cihazlarda kalite onayına bakıldığı tespit edilmiştir.Türkiye’de üretim yapan firmaların geliştirdikleri tasarım ve ürün faaliyetleri bulunmuş ve Ülkemizde kendi medikal cihazlarımızı üretime geçişimizin yeni yeni başlaması üretime geçebilmemiz için araştırma ve geliştirme çalışmalarının ortaya çıktığı tespit edilmiştir.Buna ilk adımlar Tıbbi Görüntüleme cihazlarında yapılmaya başlamasıyla Tıbbi sektör pazarında bulunan firmaların ilerlemesi için desteğe ihtiyaç olduğu sonucunu ve bu destek sayesinde firmaların büyüme kaydedebileceği sonucunu ortaya çıkardığını düşündürmektedir.Bunun sonucunda Ülkemiz gelişimine katkısının son derece önemli olduğu görülmektedir.

References

  • Aksoy, E. Türkiye Tıbbi Cihaz Sektörünün Ürün Geliştirme ve Tasarım Kapasitesinin Örnek Olay Çalışmaları İle Araştırılması, (2006). https://polen.itu.edu.tr/handle/11527/901.
  • Ankara Biyoteknoloji ve Medikal İhracatı Geliştirme (2014). UR-GE Projesi İhtiyaç Analizi. http://www.aso.org.tr/wpcontent/uploads/2017/09/ASO_Medikal_URGE_ihtiyac_Analiz_Raporu_13.04.2014-1.pdf
  • Ankara Kalkınma Ajansı Faaliyet Raporu. (n.d), http://www.ankaraka.org.tr/archive/files/yayinlar/faaliyet-raporu-2013.pdf
  • Arık, Ö., İleri, Y.Y. ve Kaya, B. (2016). Sağlık hizmetlerinde tıbbi cihaz sektörü. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 19(2), 187-202.
  • Atasever, M. ve Karaca, Z. (2017). Türkiye Tıbbi Cihaz Sektör Analizi. M. Atasever, (Ed.)
  • Dünyada ve Türkiye’de Tıbbi Cihaz Sektörü ve Strateji Önerisi. (2013). Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı.
  • Ekici, S.K. ve Gümüş, Ö. (2016). Yaşlılıkta teknolojinin kullanımı. Ege Tıp Derg. 55, doi:10.19161/etd.344199.
  • Ertuğrul, E. (2013). Ankara Tıbbi Cihazlar Sektör Analizi. Retrieved from http://www.ankaraka.org.tr/archive/files/yayinlar/ankara-tibbi-cihaz-analiz.pdf
  • Ertuğrul, E. et al. (2013). TR72 Bölgesi (Kayseri, Sivas, Yozgat) Sağlık Sektörüne Yönelik İmalat Sanayi Raporu. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü.
  • Espicom. (2014). The Medical Device Market: Brazil.
  • Espicom. (2014). The Medical Device Market: Japan. http://www.aso.org.tr/wp-content/uploads/2017/09/2.pdf. (n.d.). Medikal Sektör.
  • İGEME (2008, 2010). Medikal Aletler ve Cihazlar, Yusuf Türkoğlu. Deloitte (2010). Türkiye’de Sağlık Sektörü Raporu, T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı.
  • KİPER, M. (Ed.). (2013). Dünyada ve Türkiye’de Tıbbi Cihaz Sektörü ve Strateji Önerisi. http://www.seis.org.tr/docs/daha-cok-uretmeliyiz/tibbi-cihaz-sektoru-strateji-onerisi.pdf
  • Samsun Medikal Sanayi Sektörünün Mevcut Durum Analizi ve Medikal Sanayi Sektörü İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Raporu. (2012). Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA). Retrieved from http://www.oka.org.tr/Documents/MedikalMDA.pdf
  • Siemens Sağlık Akademi. (n.d.). https://www.healthcare.siemens.com.tr/education/saglik-akademi
  • Tıbbi Cihaz Nedir?, (n.d.). http://www.kobay.com.tr/s/42-tibbi_cihaz_nedir_.html.
  • Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği’nin Uygulanmasına İlişkin Kılavuz. (n.d.). https://www.titck.gov.tr/PortalAdmin/Uploads/UnitPageAttachment/WwaJ2Nze.pdf.
  • Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Malzeme Çalışma Grubu Raporu. (2014). 2018, from http://www.seis.org.tr/docs/daha-cok uretmeliyiz/kalkinma-plani/tibbi-cihaz-ve-tibbi-malzeme-calisma-grubu-raporu.pdf
  • Tıbbi Cihazlar Sektörü Sağlıklı Büyüyor. (2013). Momend-Expo, 62.
  • Tıbbi ve Medikal Aletler Sektör Raporu. (2012). Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı. https://www.baka.org.tr/uploads/1357649606TiBBi-VE-MEDiKAL-ALETLER-SEKTOR-RAPORU-5ARALiK.pdf.
  • TOBB (2008). Tıbbi Cihaz Sektör Raporu, Ayhan Koçak.
  • Türkiye “Bir Cihaz Hurdalığına” Dönüştü. (2007). Makine Mühendisleri Odası, 574(48).
  • Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, (n.d.). http://www.titck.gov.tr/Denetim/UTS.
  • Türkiye Tıbbi Cihaz Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2017-2021)
  • Ünsal, E., ve Ağırbaş, İ. (2011). Tıbbi Cihaz Yatırım Kararlarının Analitik Hiyerarşi Yöntemi ile Değerlendirilmesi. doi:10.1501/Tıpfak_000000778
  • Yılmaz, G.A. (2015). Ankara’da Faaliyet Gösteren Tıbbi Cihaz Firmalarının Sağlık Uygulama Tebliği (Süt) Hakkındaki Görüşleri
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Menekşe Kılıçarslan 0000-0002-0580-8645

Binnaz Takkasız This is me 0000-0002-9981-9184

Publication Date December 31, 2019
Published in Issue Year 2019 Issue: 17

Cite

APA Kılıçarslan, M., & Takkasız, B. (2019). Dünyada ve Türkiye’de Tıbbi Cihaz Sektöründe Pazarlamanın Önemi. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi(17), 966-971. https://doi.org/10.31590/ejosat.647581