It is very important to choose a catering company for all kinds of businesses where there is a need for bulk meals. Catering companies are often preferred because they offer a more practical and more economical food solution at workplaces or other community locations. Therefore, people are looking for food companies to meet their expectations. In order to make a selection that is meaningful and meets your expectations, it is necessary to choose a company that can provide this service in a complete way. The food break and quality are important for the employees to continue their daily life and get away from the work stress in a busy working environment. The food break and quality are important for the employees to continue their daily life and get away from the work stress in a busy working environment. Among the issues that employees complain to the human resources department in the companies is the fact that the selected catering companies cannot meet the expectations. It has been observed that companies have difficulty in choosing food supplier in order to meet the expectation of increase in people's awareness. While choosing a catering company, there are other important issues as much as the catering menus. There are some criteria to consider when working with a good catering firm. In this study, a catering company was selected by using multi-criteria decision making methods (MCDM) for a firm making a trailer. In choosing a catering company, quality, price, distance and service criteria are taken into consideration. The weight of the criteria was determined by the Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP), and alternatives were selected by ELECTRE (ELimination and Choice Expressing REality) and VIKOR methods.
Toplu yemek ihtiyacının olduğu her işletme için anlaşma yapılacak catering firması oldukça önemlidir. Catering firmaları, iş yerlerinde veya topluluk olan diğer yerlerde daha pratik ve daha ekonomik bir yemek çözümü sundukları için, oldukça sık tercih edilmektedir. Dolayısıyla da insanlar toplu yemek siparişi vermek için beklentilerini karşılayacak yemek firmaları aramaktadırlar. Yoğun çalışma ortamında çalışanların günlük yaşama devam etmesi ve iş stresinden uzaklaşabilmesi için yemek molası ve kalitesi önemlidir. Çalışanların firmalarda, insan kaynakları departmanına en fazla şikayet ettikleri konular arasında, seçilen catering firmalarının beklentileri karşılayamaması olmaktadır. Günümüzde insanların bilinçlenmesinden kaynaklanan beklenti yükselmesini karşılayabilmek için firmaların catering firması seçerken zorlandıkları gözlenmiştir. Catering firması seçimi yaparken en az catering menüleri kadar önemli başka hususlar da vardır. İyi bir catering firmasıyla çalışmak için göz önünde bulundurulması gereken bazı kriterler vardır.Bu çalışmada, dorse üretimi yapan bir firma için çok kriterli karar verme yöntemleri (ÇKKV) kullanılarak catering firması seçimi yapılmıştır. Catering firması seçiminde, kalite, fiyat, mesafe ve hizmet kriterleri dikkate alınmıştır. Bulanik Analitik Hiyerarşi Prosesi (BAHP) ile kriterlerin ağırlıklrı belirlenmiş, ELECTRE (ELimination and Choice Expressing REality) ve VIKOR yöntemleri ile altenatifler sıralanarak seçilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Issue: 18 |