Today, various technological features have been tried to be determined by making impregnation on beech wood in order to create an antioxidant / antibacterial structure in the wood structure, which is organic, to get completely natural impregnation material / top surface material and to produce indoor / outdoor furniture (wooden toys, hospitals, hygienic environments. , laboratories, etc.) to determine the parameters for use in the industry. For this purpose, the impregnation process (20-30 minutes vacuum and 20/30 minutes diffusion time) according to the principles of ASTM D 1413-76 (water solvent) beech wood (Fagus oreintalis Lipsky) by preparing 1-3% extract of the herb, whose antioxidant / antibacterial properties are determined) has been implemented.
According to the results of the experiment; 20% vacuum in 20% diffusion (0.43%), the lowest (1%) retention 20 minutes in vacuum 20 minutes diffusion (0.09%) in the 3% solution solution. The highest dynamic bending resistance was determined at 20% vacuum / 20 minutes diffusion (0.66 N / mm2) at 3% gross extract, the lowest dynamic bending resistance was determined at 20 minutes vacuum / 30 minutes diffusion (0.57 N / mm2) at 3% gross extract. This situation can be said that wood type, anatomical structure, impregnation agent, impregnation type are effective on dynamic bending resistance. There is a slight increase compared to the control sample.
Ülkemiz ve insanın var olduğu her ortamda doğuştan son ana kadar ahşabın kullanımı / korunması büyük önem taşımaktadır. Bütün bunların yanında insan/çevre sağlık bilinci tüm yönleriyle günümüzde dahada büyük önem kazanmıştır. Tıbbi aromatic bitkiler birçok yönüyle analiz edilmesine karşın insanın yoğunca kullandığı ahşapla irtibatlanmamıştır. Bu amaçla antioksidant/antibakteriyel özelliği belirlenmiş çiriş otunun %1-3 oranında özütü hazırlanmak suretiyle (su çözücü) kayın odununa (Fagus oreintalis Lipsky) ASTM D 1413-76 standartı doğrultusunda emprenyeler (20-30 dakika vakum ve 20/30 dakika difuzyon süresi) uygulanmıştır.
Deney sonuçlarına gore; en yüksek % retensiyon %3 ‘lük çiriş çözeltisinde 20 dakika vakum 20 dakika difüzyonda (% 0.43) ,en düşük (%1) % retensiyon 20 dakika vakum 20 dakika difüzyonda (%0.09) tespit edilmiştir. En yüksek dinamik eğilme direnci %3 çiriş özütünde 20 dakika vakum /20 dakika difüzyonda (0.66 N/mm2), en düşük dinamik eğilme direnci % 3 çiriş özütünde 20 dakika vakum /30 dakika difüzyonda (0.57 N/mm2) belirlenmiştir. Bu durum odun türü, anatomik yapı, emprenye maddesi, emprenye türünün dinamik eğilme direnci üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Kontrol örneğine oranla küçükte olsa bir yükselme vardır.
Tıbbi aromatik bitki çiriş bitkisi Kayın odunu teknolojik özellikler ahşap/mobilya endüstrisi
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 15, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Ejosat Special Issue 2020 (HORA) |