Çalışma; üniversite hemşirelik bölümü öğrencilerinin aldıkları eğitimin sağlık, antropometrik ölçümleri ve beslenme davranışları üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
2017 Eylül-2019 Eylül yılları arasında Haliç Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinden gönüllü olanlardan, basit rastgele örnekleme yöntemiyle 115 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Öğrencilerin demografik özellikleri, sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeylerini sorgulayan bir anket yüz yüze uygulanmıştır. Antropometrik ölçümlerinden boy stadiometre ile bel çevresi, kalça çevresi esnek bir mezura ile ve ağırlık, yağ, kas yüzdesi ise bu konuda yetkin kişiler tarafından Tanita ile ölçülerek kayda alınmıştır.
Katılımcıların yaş ortalaması 21,2 ± 2,38 yıl olup, % 73,9’u (n=85) ü kız ve % 26,1’i (n=26) erkektir. Çalışmaya alınan öğrencilerin % 50,4’ü 1.sınıf, %47,8 ‘i ise 3.sınıfta okumaktadır. %71,3’ünün BKİ’si 18,5-24,9 ile normal , %2,6’sı ise >30 BKİ ‘ne sahip olup obez sınıfına girmektedir. BKI’si 30 kg/m2 ‘den büyük olanların oranı 3. sınıf öğrencilerinde daha düşük olarak bulunmuştur (%1,8). Bel çevresi 75 cm üzerinde olan bireylerin oranı 1. sınıflarda % 35,5; 3.sınıf öğrencilerinde ise % 18,5 oranındadır ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır(p=0,02). Çalışmaya katılan 3. Sınıf öğrencilerin % 40,3 ‘ü okulda aldığı beslenme dersinin alışkanlıkları üzerine etkili olduğunu belirtmişlerdir. Alınan beslenme dersinin öğrencilerin en çok kahvaltı öğününe (% 10,4) etkisi olduğu saptanmıştır.
Çalışmanın sonucuna göre Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin 1, ve 3, sınıfları arasında aldıkları eğitim yönünden farklılık olmasına bağlı olarak bazı beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümler ve sağlık davranışları bakımından değişiklikler görülmüştür. Ancak bu çalışmanın bir tek üniversitede değil birkaç üniversitede ve daha büyük bir örneklemde, karşılaştırılmalı olarak yapılması, ayrıca bu konuda değişik gruplarda ve daha ileri çalışma yapılması uygun olabilir.
YOk
-
Çalışmamızda bize yardımcı olan İstanbul Haliç Üniversitesi öğretim üyelerine teşekkür ederiz.
This study was carried out to evaluate the effects of the nutritional education received by nursing students on nutritional habits and anthropometric measurements. Between September 2017 and September 2019, among the volunteers of Haliç University Nursing Department, a total of 115 students, 59 first-year students and 56 third-year students, determined by simple random sampling method, were included in the study. A questionnaire questioning the demographic characteristics, health status, nutritional habits, and physical activity levels of the students was applied face-to-face. Among the anthropometric measurements, height was measured with a stadiometer, waist circumference, hip circumference were measured with a flexible tape measure, and weight, fat and muscle percentage were measured with the BIA method by competent persons. The students participating in the study were determined to be 21.2 ± 2.38 years old, most of them (73.9%; n=85) girls. It was determined that the BMI was between the normal limits 71.3%, mostly between 18.5-24.9, and the BMI of 2.6% was above 30kg/m2 and in the obese class. It was determined that the ratio of those with a BMI greater than 30 kg/m2 was lower (1.8%) in third-year students. It was determined that most of the students with waist circumference above 75 cm were first-year students (35.5%) and lower than third-year students (18.5%) and there was a statistically significant difference between them (p=0.02). 40.3% of the third-year students who participated in the study stated that they were effective on the habits of the nutrition lesson they took at school. It was determined that the nutrition lesson learned had the most effect on students' breakfast meals (10.4%). According to the results of the study, some changes in terms of nutritional habits, anthropometric measurements and health behaviors were observed due to the differences between the first, and third-years of Nursing students in terms of education they received.
Anthropometric Measurements Nutritional Habits Nursing Nutrition Education Health Behaviors
-
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | January 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Issue: 21 |