Micronutrient deficiency is an important public health problem not only of developing countries but also of developed countries. The fact that fermented dairy products are a part of the daily diet is seen as a potential solution for eliminating micronutrient deficiency without changing the eating habits of individuals. Yogurt is a fermented milk product, the health benefits of which have been proven by scientific studies, which are widely consumed in many countries. However, due to its limited bioactive ingredient content, many researchers have emphasized that yogurt may be a more valuable food source when enriched with certain ingredients. The yogurt matrix is still attracting attention as a very convenient vehicle for the transport of phenolic compounds, vitamins and minerals, polyunsaturated fatty acids, dietary fiber and many other bioactive components. In this review, it is aimed to give studies belonging to the last decade in which the functional and technological suitability of yoghurts enriched with different components are evaluated.
Mikro besin yetersizliği sadece gelişmekte olan ülkelerin değil, aynı zamanda gelişmiş ülkelerin de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Fermente süt ürünlerinin günlük diyetin bir parçası olması, bireylerin beslenme alışkanlıklarını değiştirmeden mikro besin yetersizliğinin giderilmesinde potansiyel bir çözüm olarak görülmektedir. Yoğurt, sağlık üzerine faydaları bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış, birçok ülkede yaygın olarak tüketilen fermente bir süt ürünüdür. Bununla birlikte, sınırlı biyoaktif bileşen içeriğine sahip olması nedeniyle, birçok araştırmacı yoğurdun bazı bileşenler ile zenginleştirilmesi sayesinde daha değerli bir besin kaynağı olabileceğini vurgulamışlardır. Yoğurt matrisi, fenolik bileşiklerin, vitamin ve minerallerin, çoklu doymamış yağ asitlerinin, diyet lifinin ve daha birçok biyoaktif bileşenin taşınmasında çok uygun bir araç olarak halen ilgi çekmektedir. Bu derlemede, farklı bileşenlerle zenginleştirilmiş yoğurtların fonksiyonel ve teknolojik uygunluklarının değerlendirildiği son on yıla ait çalışmaların verilmesi amaçlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Issue: 22 |