The present study focuses on the phytochemical content and antiradical properties of Trachystemon orientalis L., which grows spontaneously and is consumed as food in rural areas of Düzce (from Turkey) province. DPPH, ABTS and OH radical scavenging tests were utilized for identifying the antiradical properties of the extracts of this plant. In addition, the metal chelating potential of this plant was also evaluated. The higher the inhibition % value calculated in these tests, the higher the antioxidant activity was considered and the results were evaluated. T. orientalis the average ABTS radical cleaning test results of extracts prepared in different concentrations of methanol, ethanol and purified water were found to be 93.35%, 91.32%, 94.70%, respectively. The average DPPH radical cleaning test results of the extracts of this plant prepared in different concentrations of methanol, ethanol and purified water were determined as 37.26%, 7.95%, 52.26%, respectively. T. orientalis the OH radical cleaning test results of the extracts of plant prepared from methanol, ethanol and purified water were determined as 60.85%, 61.33%, 24.12%, respectively. In addition, the metal chelation test results of methanol, ethanol and pure water extracts of this plant were found to be 63.57%, 42.04%, 82.64%. It was determined that the highest content of protein (20.93 mgBSA/g), proanthocyanidin (13.76 µg CE/g) and phenolic (3621.03 µg GAE/g) was found in T. orientalis pure water extract. It has been determined that gallic acid (187.67 μg/g), vanillic acid (3.78 μg/g), rosmarinic acid (10.55 μg/g) and hydrocynamic acid (0.78 μg/g) are found in different proportions in T. orientalis plant. It has been observed that T. orientalis is an important source of palmitic acid, stearic acid, oleic acid, linoleic acid, γ-linolenic acid, alpha-linolenic acid, gadoleic acid and docosahexaenoic acid. It has been established that this plant has a low content of fat-soluble vitamins and phytosterols.
YOK
YOk
I wish to thank Prof. Dr. Ökkeş Yılmaz for their contributions.
Bu çalışmada Düzce ilinin kırsal yerlerinde kendiliğinden yetişen ve gıda olarak tüketilen Trachystemon orientalis L.’nin fitokimyasal içeriği ile antiradikal özellikleri araştırılmıştır. Bu bitkinin özütlerinin antiradikal özellikleri DPPH, ABTS ve OH radikal temizleme testleri kullanılarak belirlendi. Ayrıca bu bitkinin metal şelatlama potansiyeli de değerlendirildi. Bu testlerde hesaplanan % inhibisyon değeri ne kadar yüksekse antioksidan aktivite o kadar yüksek kabul edilerek sonuçlar değerlendirilmiştir. T. orientalis’in farklı konsantrasyonlarda metanol, etanol ve saf suda hazırlanan özütlerinin ortalama ABTS radikal temizleme test sonuçları sırasıyla %93,35, %91,32, %94,70 olarak tespit edilmiştir. Bu bitkinin farklı konsantrasyonlarda metanol, etanol ve saf suda hazırlanan özütlerinin ortalama DPPH radikal temizleme test sonuçları sırasıyla %37,26, %7,95, %52,26 olarak belirlenmiştir. T. orientalis bitkisinin metanol, etanol ve saf suda hazırlanan özütlerinin OH radikal temizleme test sonuçları sırasıyla %60,85, %61,33, %24,12 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca bu bitkinin metanol, etanol ve saf suda hazırlanan özütlerinin metal şelatlama test sonuçları % 63,57, %42,04, %82,64 olarak saptanmıştır. T. orientalis saf su özütünde protein (20,93 mgBSA/g), proantosiyanidin (13.76 μg CE/g) ve fenolik (3621.03 μg GAE/g) içeriğinin en yüksek olduğu belirlenmiştir. T. orientalis bitkisinde gallik asit (187.67 μg/g), vanillik asit (3.78 μg/g), rosmarinik asit (10.55 μg/g) ve hidrosinamik asidin (0.78 μg/g) farklı oranlarda bulunduğu belirlenmiştir. T.orientalis bitkisinin palmitic acid, stearic acid, oleic acid, linoleic acid, γ-linolenic acid, alpha-linolenic acid, gadoleic acid ve docosahexaenoic acid bakımından önemli kaynak olduğu görülmüştür. Bu bitkinin yağda çözünebilen vitamin ve fitosterol içeriğinin düşük olduğu saptanmıştır.
YOk
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | YOk |
Early Pub Date | January 30, 2022 |
Publication Date | January 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Issue: 33 |