ÇALIŞMA ORTAMLARININ ERGONOMİK TASARIMININ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNDEKİ VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ

Cilt: 4 Sayı: 4 31 Aralık 2014
PDF İndir
EN TR

ÇALIŞMA ORTAMLARININ ERGONOMİK TASARIMININ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNDEKİ VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ

Öz

Günümüzün gelişen dünyasında insana verilen önemin artmasıyla birlikte ergonomi bilimi de gittikçe gelişmektedir. Ergonomi bilimi insan ve iş arasındaki ilişkiyi ele alır. Bunun yanında bu ilişkileri etkileyen çevresel etmenleri de inceler. Ergonominin amacı, iş gören ile işi arasında iyi bir uyum sağlayarak, insanın çalışırken aşırı zorlanma nedeniyle zarar görmesini engellemek ve bu uyum sayesinde verimliliği artırmaktır.

Çalışmada Gazi Üniversitesinin Diş Hekimliği Fakültesinde görev yapan öğretim elemanlarının çalışma ortamlarındaki ergonomi koşulları ve ergonominin verimliliklerine etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Ergonominin diş hekimliği fakültesindeki öğretim elemanlarının verimliliğine etkisini belirlemeye yönelik bir alan araştırması yapılmıştır.

Birinci bölümde; ergonomi ve ergonomi ile ilgili kavramlara, İkinci bölümde; verimlilik ve verimlilikle ilgili kavramlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise ergonominin verimlilik üzerine etkisi ilgili bir araştırma yapılmış, bulgu ve sonuçları belirtilmiştir.

Betimsel araştırma modeli çerçevesinde gerçekleştirilen bu araştırmada evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Sadece 100 akademik personelden geri dönüş olmuştur.

Bu araştırma sonucunda; fiziki ortama ilişkin görüşleri ile fiziki ortama bağlı verimlilik düzeyleri arasında, pozitif ve zayıf düzeyde bir ilişki olduğu, araç-gerece ilişkin görüşleri ile araç-gerece bağlı verimlilik düzeyleri arasında pozitif ve zayıf düzeyde bir ilişki olduğu, çalışma ortamına ilişkin görüşleri ile çalışma ortamına bağlı verimlilik düzeyleri arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu, araştırma ortamına ilişkin görüşleri ile araştırma ortamına bağlı verimlilik düzeyleri arasında, pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar, G.(2003) .İşletme Bölümü Ders Notları. Isparta
  2. Aydemir, E. (1995).İş Veriminin Artırılması Bakamından Matbaa isletmelerinde Ergonomi. İstanbul: 5.Ulusal Ergonomi Kongresi, M.P. M Yayınları, Yayın No: 495
  3. Demir, H. , Akçiçek, E.( 1984). Gürültü Kirliliği Sorunu. İzmir. İzmir Ticaret Odası
  4. Dergisi, Sayı: 8, Ağustos s. 7
  5. Doğan, M. (1991). Teknoloji ile Verimlilik Arasındaki İlişki. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6.
  6. Erkan, N. (1997). Ergonomi. Ankara: M.P. M Yayınları, Yayın No: 373,
  7. Ilıcak, Şule.(1988). Çevre-İşyeri Koşulları Ve Ergonomik Yaklaşımlar, 1.Ergonomi Kongresi, Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları
  8. İncir, G. (1998). Çoklu Vardiya Çalışmasının Ergonomik Tasarımı

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2014

Gönderilme Tarihi

18 Ocak 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Düşüngülü, F., Tengilimoğlu, D., & Öztürk, Z. (2014). ÇALIŞMA ORTAMLARININ ERGONOMİK TASARIMININ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNDEKİ VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 4(4), 93-102. https://doi.org/10.17339/ejovoc.23597
AMA
1.Düşüngülü F, Tengilimoğlu D, Öztürk Z. ÇALIŞMA ORTAMLARININ ERGONOMİK TASARIMININ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNDEKİ VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ. Ejovoc. 2014;4(4):93-102. doi:10.17339/ejovoc.23597
Chicago
Düşüngülü, Feride, Dilaver Tengilimoğlu, ve Zekai Öztürk. 2014. “ÇALIŞMA ORTAMLARININ ERGONOMİK TASARIMININ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNDEKİ VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 4 (4): 93-102. https://doi.org/10.17339/ejovoc.23597.
EndNote
Düşüngülü F, Tengilimoğlu D, Öztürk Z (01 Aralık 2014) ÇALIŞMA ORTAMLARININ ERGONOMİK TASARIMININ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNDEKİ VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 4 4 93–102.
IEEE
[1]F. Düşüngülü, D. Tengilimoğlu, ve Z. Öztürk, “ÇALIŞMA ORTAMLARININ ERGONOMİK TASARIMININ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNDEKİ VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ”, Ejovoc, c. 4, sy 4, ss. 93–102, Ara. 2014, doi: 10.17339/ejovoc.23597.
ISNAD
Düşüngülü, Feride - Tengilimoğlu, Dilaver - Öztürk, Zekai. “ÇALIŞMA ORTAMLARININ ERGONOMİK TASARIMININ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNDEKİ VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 4/4 (01 Aralık 2014): 93-102. https://doi.org/10.17339/ejovoc.23597.
JAMA
1.Düşüngülü F, Tengilimoğlu D, Öztürk Z. ÇALIŞMA ORTAMLARININ ERGONOMİK TASARIMININ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNDEKİ VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ. Ejovoc. 2014;4:93–102.
MLA
Düşüngülü, Feride, vd. “ÇALIŞMA ORTAMLARININ ERGONOMİK TASARIMININ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNDEKİ VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ”. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), c. 4, sy 4, Aralık 2014, ss. 93-102, doi:10.17339/ejovoc.23597.
Vancouver
1.Feride Düşüngülü, Dilaver Tengilimoğlu, Zekai Öztürk. ÇALIŞMA ORTAMLARININ ERGONOMİK TASARIMININ AKADEMİK PERSONEL ÜZERİNDEKİ VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ. Ejovoc. 01 Aralık 2014;4(4):93-102. doi:10.17339/ejovoc.23597

Cited By