Bu çalışmada, polipropilen esaslı kompozitler üretilmiştir. Polimer matriste
dolgu maddesi olarak patlıcan sapı unu ve uyumlaştırıcı olarak maleik
anhidritle muamele edilmiş polipropilen (MAPP) kullanılmıştır. Çalışmanın
amacı PP esaslı kompozit üretiminde patlıcan sapı ununun dolgu maddesi
olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği araştırmaktır. Bu amaç
doğrultusunda pres kalıplama yöntemiyle dört farklı kompozisyonda
örnekler üretilmiştir. Üretilen örneklerin yoğunluk, çekme direnci, çekmede
elastikiyet modülü, kopmada uzama, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet
modülü ve darbe direnci değerleri belirlenmiştir. İstatistik analiz
sonuçlarına göre polimer matriste patlıcan sapı unu kullanım oranının
darbe direnci üzerine önemli derecede bir etkisinin olmadığı, fakat çekme
direnci, çekmede elastikiyet modülü, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet
modülü, kopmada uzama ve yoğunluk değerleri üzerinde önemli derecede
etkili olduğu belirlenmiştir. Üretilen tüm örneklerin test sonuçları istenen
standart değerleri sağlamıştır.
In this study, polypropylene based composites were manufactured. Eggplant stalk flour as filler and MAPP as coupling agent were used in the polymer matrix. The aim of the study is to investigate whether the eggplant stalk flour can be evaluated as a filler material in PP based composite production. For this purpose, four different composite samples were produced by compression molding method. Specific gravity, tensile strength, tensile modulus, elongation at break, flexural strength, flexural modulus and impact strength of the manufactured samples were determined. According to statistical analysis, percent of eggplant stalk had no significant effect on impact strength in polymer matrix. However, percent of eggplant stalk flour had significant effect on tensile strength, tensile modulus, flexural strength, flexural modulus, elongation at break and specific gravity. The all samples provided required standard values
Other ID | JA64YM84SK |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 2 |
All articles published by EJT are licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License. This permits anyone to copy, redistribute, remix, transmit and adapt the work provided the original work and source is appropriately cited.