Ni-Fe METALİK KATALİZÖRÜN SENTEZLENMESİ ve NaBH4 HİDROLİNDE KULLANILMASI

Volume: 12 Number: 2 August 1, 2016
  • Ömer Şahin
  • Orhan Baytar
  • Mehmet Sait İzgi
  • A. Abdullah Ceyhan
TR

Ni-Fe METALİK KATALİZÖRÜN SENTEZLENMESİ ve NaBH4 HİDROLİNDE KULLANILMASI

Abstract

Fosil yakıtların kaynaklarının aşırı derecede tüketilmesi sonucu, atmosfere verilen CO2 gazı ve diğer gazların neden olduğu küresel ısınma ve bu gazların meydana getirdiği çevre kirliliğinden dolayı yenilebilir ve temiz bir enerji kaynağı gereksinimi doğmuştur. Bu nedenle farklı metotlarla kolayca depolanabilen hidrojen temiz ve çevre dostu olarak ısıtmada, ulaşımda, mekanik güçte ve elektrik üretiminde yeni bir enerji kaynağı olarak dikkat çekmektedir. Çeşitli katı metal hidrürler hidrojen depolayıcısı olarak kullanılmakta ve bunlar arasında en avantajlısı da açığa çıkardığı hidrojenin yarısının sudan geldiğinden dolayı en avantajlısı NaBH4’dür. NaBH4 hidrolizinde çeşitli katalizörler kullanılmaktadır. Bu katalizörler arasında en ekonomik olanlardan biride Fe katalizörü içeren katalizörlerdir. Bu çalışmada NaBH4 hidrolizinde kullanılmak üzere Ni-Fe ikili metal katalizör hazırlanmış ve kullanılmıştır. Ni-Fe katalizörü NiCI2.6H2O ve FeCI3.4H2O metallerinin sulu ortamda NBH4 ile azot ortamında indirgenmesi sonucu elde edilmiştir. NaBH4 hidrolizinde NaOH miktarı, katalizör miktarı, NaBH4 miktarı ve sıcaklık parametrelerin etkisi incelenmiştir. Hidroliz çalışmalarında çözelti ortamında %1 NaOH varlığının NaBH4 hidrolizinde etkisinin en iyi olduğu belirlenmiştir. Katalizör miktarının artması ile açığa çıkan hidrojen miktarının hızlı bir şekilde arttığı ve hidrojen dönüşümünün %90’nın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak reaksiyon derecesinin de 0. dereceden olduğu belirlenmiş ve aktivasyon enerjisi de 57.75 kJ/ mol olduğu yapılan kinetiksel hesaplamalarda belirlenmiştir. Sentezlenen Ni-Fe katalizörü düşük maliyetli ve endüstriyel olarak uygulanabilir olduğundan dolayı büyük bir avantaja sahip olduğu düşünülmektedir.

Keywords

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Ömer Şahin This is me

Orhan Baytar This is me

Mehmet Sait İzgi This is me

A. Abdullah Ceyhan This is me

Publication Date

August 1, 2016

Submission Date

August 1, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 12 Number: 2

APA
Şahin, Ö., Baytar, O., İzgi, M. S., & Ceyhan, A. A. (2016). Ni-Fe METALİK KATALİZÖRÜN SENTEZLENMESİ ve NaBH4 HİDROLİNDE KULLANILMASI. Electronic Letters on Science and Engineering, 12(2), 3-3. https://izlik.org/JA55BU55YY
AMA
1.Şahin Ö, Baytar O, İzgi MS, Ceyhan AA. Ni-Fe METALİK KATALİZÖRÜN SENTEZLENMESİ ve NaBH4 HİDROLİNDE KULLANILMASI. Electronic Letters on Science and Engineering. 2016;12(2):3-3. https://izlik.org/JA55BU55YY
Chicago
Şahin, Ömer, Orhan Baytar, Mehmet Sait İzgi, and A. Abdullah Ceyhan. 2016. “Ni-Fe METALİK KATALİZÖRÜN SENTEZLENMESİ Ve NaBH4 HİDROLİNDE KULLANILMASI”. Electronic Letters on Science and Engineering 12 (2): 3-3. https://izlik.org/JA55BU55YY.
EndNote
Şahin Ö, Baytar O, İzgi MS, Ceyhan AA (August 1, 2016) Ni-Fe METALİK KATALİZÖRÜN SENTEZLENMESİ ve NaBH4 HİDROLİNDE KULLANILMASI. Electronic Letters on Science and Engineering 12 2 3–3.
IEEE
[1]Ö. Şahin, O. Baytar, M. S. İzgi, and A. A. Ceyhan, “Ni-Fe METALİK KATALİZÖRÜN SENTEZLENMESİ ve NaBH4 HİDROLİNDE KULLANILMASI”, Electronic Letters on Science and Engineering, vol. 12, no. 2, pp. 3–3, Aug. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA55BU55YY
ISNAD
Şahin, Ömer - Baytar, Orhan - İzgi, Mehmet Sait - Ceyhan, A. Abdullah. “Ni-Fe METALİK KATALİZÖRÜN SENTEZLENMESİ Ve NaBH4 HİDROLİNDE KULLANILMASI”. Electronic Letters on Science and Engineering 12/2 (August 1, 2016): 3-3. https://izlik.org/JA55BU55YY.
JAMA
1.Şahin Ö, Baytar O, İzgi MS, Ceyhan AA. Ni-Fe METALİK KATALİZÖRÜN SENTEZLENMESİ ve NaBH4 HİDROLİNDE KULLANILMASI. Electronic Letters on Science and Engineering. 2016;12:3–3.
MLA
Şahin, Ömer, et al. “Ni-Fe METALİK KATALİZÖRÜN SENTEZLENMESİ Ve NaBH4 HİDROLİNDE KULLANILMASI”. Electronic Letters on Science and Engineering, vol. 12, no. 2, Aug. 2016, pp. 3-3, https://izlik.org/JA55BU55YY.
Vancouver
1.Ömer Şahin, Orhan Baytar, Mehmet Sait İzgi, A. Abdullah Ceyhan. Ni-Fe METALİK KATALİZÖRÜN SENTEZLENMESİ ve NaBH4 HİDROLİNDE KULLANILMASI. Electronic Letters on Science and Engineering [Internet]. 2016 Aug. 1;12(2):3-. Available from: https://izlik.org/JA55BU55YY