Research Article

Türk Basınında Yurttaş Gazeteciliğinin Durumuna Retrospektif Bir Bakış

Volume: 2 Number: 1 June 12, 2024
TR EN

Türk Basınında Yurttaş Gazeteciliğinin Durumuna Retrospektif Bir Bakış

Abstract

Matbaa kültüründe okur ile yazar arasında oluşan hiyerarşi, gazetecilik alanında haber üreticisi ile haber tüketicisi hiyerarşisine dönüşmüştür. İnternet ise bu hiyerarşide köklü bir değişime yol açmıştır. Önceleri haber hiyerarşisinin en altında, yalnızca görgü tanığı olarak yer alabilen sıradan insanlar, akıllı cep telefonlarıyla topladıkları görüntüleri ve kendi tanıklıklarını internetteki bloglar ve sosyal medya platformları aracılığıyla yayabilmeye başlamıştır. Profesyonel olmayan kişilerce oluşturulan ve haber değeri taşıyan bu içeriklerin yayılmasıyla yurttaş gazeteciliği kavramı ortaya çıkmıştır. Dünya çapında ses getiren ve özellikle çokuluslu medya kuruluşlarının yayınlamaktan kaçındığı özellikle savaş, çatışma ve doğal afet görüntüleri, yurttaş gazeteciler sayesinde yayımlanmış ve kişiler böylelikle bu olanlardan haberdar olmuştur. Haber medyasının görmediklerini göstermesi ve haber medyasından aktarılanların ne derece doğru olduğunun anlaşılması açılarından beşinci güç olarak nitelendirilen yurttaş gazeteciliği, küresel medyaya karşı asimetrik güce dönüşebilmiştir. Bu makalede, yurttaş gazeteciliği kavramı ele alınarak, yine profesyonel gazeteci olmayan kişilerin topladığı içeriklerle gerçekleştirilen yurttaş eliyle gazetecilik uygulamaları ile arasındaki fark ortaya konularak; araştırmanın gerçekleştirildiği 2009 yılında Türk basınında yurttaş gazeteciliğinin durumu betimsel alan analizi yöntemi kullanılarak nitel tekniklerle incelenmiştir. Söz konusu dönemde Türkiye’de yurttaş gazeteciliği ile yurttaş eliyle gazetecilik kavramlarının keskin sınırlarının çizilmediği ve yurttaş gazeteciliğindense, yurttaş eliyle gazetecilik uygulamalarının belirgin olduğu görülmüştür. Çalışma bugünün medya ekolojisinde içerik üreticiliği kapsamında ele alınması mümkün olan kavrama retrospektif bir bakış olması açısından da önem taşımaktadır.

Keywords

References

  1. Al-Atraqchi, F. (2006, 08 20). Lebanese woman writes of war. 05 15, 2024 tarihinde aljazeera.com: https://www.aljazeera.com/news/2006/8/20/lebanese-woman-writes-of-war adresinden alındı
  2. Aslan, K. (2004). Ben de Yazarım. İstanbul: Anahtar Yayınları.
  3. Aslan, K. (2003). Haberim Var. İstanbul: Anahtar Kitaplar.
  4. Atton, C. (2003). What is Alternative Journalism. Journalism , 4 (3), 267-272.
  5. Avcı, A. (2010). Medya ve Televizyon Araştırmalarında Kamusal Alan Tartışmalarına Giriş. Marmara İletişim Dergisi , 17 (17), 21-43.
  6. Cangöz, İ. (2003). Yurttaş Gazeteciliği ve Yerel Basın. S. Alankuş içinde, Gazetecilik ve Habercilik (s. 101-118). İstanbul: IPS İletişim Vakfı Yayınları.
  7. Collins. (tarih yok). Collins Dictionary. 4 29, 2024 https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/shareability adresinden alındı
  8. Çoban, B., & Ataman, B. (2018). Profesyonel Gazetecinin Yurttaş Gazetecilikle İmtihanı. İstanbul: Kafya Yayınevi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Media Studies, Journalism, Journalism Studies, Internet, New Media

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 12, 2024

Submission Date

May 31, 2024

Acceptance Date

June 11, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 2 Number: 1

APA
Balel, C. (2024). Türk Basınında Yurttaş Gazeteciliğinin Durumuna Retrospektif Bir Bakış. Eurasian Journal of Media Communication and Culture Studies, 2(1), 99-117. https://izlik.org/JA95SD87KH
AMA
1.Balel C. Türk Basınında Yurttaş Gazeteciliğinin Durumuna Retrospektif Bir Bakış. EMEDIA. 2024;2(1):99-117. https://izlik.org/JA95SD87KH
Chicago
Balel, Ceren. 2024. “Türk Basınında Yurttaş Gazeteciliğinin Durumuna Retrospektif Bir Bakış”. Eurasian Journal of Media Communication and Culture Studies 2 (1): 99-117. https://izlik.org/JA95SD87KH.
EndNote
Balel C (June 1, 2024) Türk Basınında Yurttaş Gazeteciliğinin Durumuna Retrospektif Bir Bakış. Eurasian Journal of Media Communication and Culture Studies 2 1 99–117.
IEEE
[1]C. Balel, “Türk Basınında Yurttaş Gazeteciliğinin Durumuna Retrospektif Bir Bakış”, EMEDIA, vol. 2, no. 1, pp. 99–117, June 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA95SD87KH
ISNAD
Balel, Ceren. “Türk Basınında Yurttaş Gazeteciliğinin Durumuna Retrospektif Bir Bakış”. Eurasian Journal of Media Communication and Culture Studies 2/1 (June 1, 2024): 99-117. https://izlik.org/JA95SD87KH.
JAMA
1.Balel C. Türk Basınında Yurttaş Gazeteciliğinin Durumuna Retrospektif Bir Bakış. EMEDIA. 2024;2:99–117.
MLA
Balel, Ceren. “Türk Basınında Yurttaş Gazeteciliğinin Durumuna Retrospektif Bir Bakış”. Eurasian Journal of Media Communication and Culture Studies, vol. 2, no. 1, June 2024, pp. 99-117, https://izlik.org/JA95SD87KH.
Vancouver
1.Ceren Balel. Türk Basınında Yurttaş Gazeteciliğinin Durumuna Retrospektif Bir Bakış. EMEDIA [Internet]. 2024 Jun. 1;2(1):99-117. Available from: https://izlik.org/JA95SD87KH