Research Article

Kentin Bellek Mekânlarından İmgeye: Görsel Sanatlar Eğitiminde Proje Tabanlı Bir Öğrenme Yaklaşımı

Volume: 5 Number: 3 November 30, 2017

Kentin Bellek Mekânlarından İmgeye: Görsel Sanatlar Eğitiminde Proje Tabanlı Bir Öğrenme Yaklaşımı

Abstract

Son yıllarda görsel sanatlar eğitiminde, öğrenimi okul duvarlarının ötesine taşıyan, gerçek dünya deneyimlerine bağlı, öğrencilerin kültürel, politik ve sosyal konularla anlamlı ilişkiler kurmalarını sağlayacak öğretim yöntemlerine yönelim söz konusudur. Bu yönelimler arasında, sınıf içinde öğretmen tarafından ortaya konulan soruların doğru olarak cevaplandırılmasından çok, problemin bizzat öğrenci tarafından bulunduğu ve çözüldüğü, sosyo-kültürel yaşam içerisinde ihmal edilen durumların ön plana çıkartıldığı uygulamalar kendini göstermeye başlamıştır. Bu araştırmada, kentin bellek mekânları bağlamında proje tabanlı öğrenme yöntemiyle tasarlanan bir öğretim etkinliğinin görsel sanatlar öğretmeni adaylarının kente ve kimliğe ilişkin farkındalıklarının geliştirilmesine odaklanılmıştır. Araştırma eylem araştırması olarak desenlenmiştir. Araştırmanın katılımcıları Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-iş Öğretmenliği Bölümü’nde öğrenim gören Özel Öğretim Yöntemleri II” dersini takip eden toplam 40 öğrencidir. Araştırma verileri, 5 (beş) haftalık uygulama sürecinde, öğrenciler ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, yansıtıcı günlükler ve öğrenenlerin uygulama sürecinin sonunda oluşturdukları sanat ürünleri ve bu ürünler üzerine yazmış oldukları yazılar yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmada kente ilişkin algıların çözümlenmesiyle başlayıp, mekânda sanatsal kurguya uzanan bu öğrenme sürecinin her aşamasında öğretmen adayları insan- çevre ve kent odaklı düşünmeye yöneltilmiştir. Öğretmen adayları, proje tabanlı öğrenme yaklaşımının, gerçek dünyayı deneyimleme ve kent belleğine ait olanı korumaya dönük farkındalıklarını arttığını belirtmişlerdir. Yapmış oldukları çalışmalarda eserin sadece biçimsel estetiğe hitap eden yönlerini düşünmemişler onun toplumla ve mekânla ilişkisine hatta geçmişle bağlantısına odaklanmışlardır.

Keywords

References

  1. Aksoy, N. (2003). Eylem araştırması: Eğitimsel uygulamaları iyileştirme ve değiştirmede kullanılacak bir yöntem. Eğitim Yönetimi, 36, 474-489.
  2. Aslantaş, S. (2008). İlköğretim II. kademe proje tabanlı öğrenme yaklaşımının görsel sanatlar dersine katkısı, Yükseklisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  3. Aslantaş, S., Tertemiz, N. (2016) “Görsel kültürün gücü” temalı proje çalışmasına yönelik öğretmen adaylarının görüşleri, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 14 (1), 41-68.
  4. Başbay, M. (2011). Proje tabanlı öğrenme, Eğitimde yeni yönelimler. (Ed. Özcan Demirel) (ss. 67- 79) Pegem Akademi: Ankara.
  5. Bell, S. (2010). Project-based learning for the 21st century: Skills for the future. The Clearing House, 83(2), 39-43.
  6. Bransford, J. D., Brown, A. L., & Cocking, R. R. (Ed.) (2000). How people learn: Brain, mind, experience, and school. Washington, DC: National Academy Press.
  7. Coşkun, M. (2004). Coğrafya eğitiminde proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  8. Cresswell, T. (2004). Place: a short introduction. Oxford: Blackwell Publishing.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Rukiye Dilli * This is me
MTA Genel Müdürlüğü, Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi Eğitim Birimi
Türkiye

Nuray Mamur
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ, GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ, RESİM-İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
Türkiye

Sevcan Saribaş
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ, GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ, RESİM-İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
Türkiye

Publication Date

November 30, 2017

Submission Date

December 1, 2017

Acceptance Date

December 4, 2017

Published in Issue

Year 2017 Volume: 5 Number: 3

APA
Dilli, R., Mamur, N., & Saribaş, S. (2017). Kentin Bellek Mekânlarından İmgeye: Görsel Sanatlar Eğitiminde Proje Tabanlı Bir Öğrenme Yaklaşımı. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 5(3), 340-366. https://izlik.org/JA43WA34MJ
AMA
1.Dilli R, Mamur N, Saribaş S. Kentin Bellek Mekânlarından İmgeye: Görsel Sanatlar Eğitiminde Proje Tabanlı Bir Öğrenme Yaklaşımı. Derginin Amacı ve Kapsamı. 2017;5(3):340-366. https://izlik.org/JA43WA34MJ
Chicago
Dilli, Rukiye, Nuray Mamur, and Sevcan Saribaş. 2017. “Kentin Bellek Mekânlarından İmgeye: Görsel Sanatlar Eğitiminde Proje Tabanlı Bir Öğrenme Yaklaşımı”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 5 (3): 340-66. https://izlik.org/JA43WA34MJ.
EndNote
Dilli R, Mamur N, Saribaş S (November 1, 2017) Kentin Bellek Mekânlarından İmgeye: Görsel Sanatlar Eğitiminde Proje Tabanlı Bir Öğrenme Yaklaşımı. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 5 3 340–366.
IEEE
[1]R. Dilli, N. Mamur, and S. Saribaş, “Kentin Bellek Mekânlarından İmgeye: Görsel Sanatlar Eğitiminde Proje Tabanlı Bir Öğrenme Yaklaşımı”, Derginin Amacı ve Kapsamı, vol. 5, no. 3, pp. 340–366, Nov. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA43WA34MJ
ISNAD
Dilli, Rukiye - Mamur, Nuray - Saribaş, Sevcan. “Kentin Bellek Mekânlarından İmgeye: Görsel Sanatlar Eğitiminde Proje Tabanlı Bir Öğrenme Yaklaşımı”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 5/3 (November 1, 2017): 340-366. https://izlik.org/JA43WA34MJ.
JAMA
1.Dilli R, Mamur N, Saribaş S. Kentin Bellek Mekânlarından İmgeye: Görsel Sanatlar Eğitiminde Proje Tabanlı Bir Öğrenme Yaklaşımı. Derginin Amacı ve Kapsamı. 2017;5:340–366.
MLA
Dilli, Rukiye, et al. “Kentin Bellek Mekânlarından İmgeye: Görsel Sanatlar Eğitiminde Proje Tabanlı Bir Öğrenme Yaklaşımı”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, vol. 5, no. 3, Nov. 2017, pp. 340-66, https://izlik.org/JA43WA34MJ.
Vancouver
1.Rukiye Dilli, Nuray Mamur, Sevcan Saribaş. Kentin Bellek Mekânlarından İmgeye: Görsel Sanatlar Eğitiminde Proje Tabanlı Bir Öğrenme Yaklaşımı. Derginin Amacı ve Kapsamı [Internet]. 2017 Nov. 1;5(3):340-66. Available from: https://izlik.org/JA43WA34MJ