Research Article

Risk Altındaki Kız Çocukların Gelecek ve Meslek Algılarının Çizdikleri Resimlere Yansıma Biçimleri

Volume: 3 Number: 1 April 14, 2015
EN TR

Risk Altındaki Kız Çocukların Gelecek ve Meslek Algılarının Çizdikleri Resimlere Yansıma Biçimleri

Abstract

Bu araştırmanın amacı risk altındaki 10-14 yaş arası kız çocukların gelecek ve meslek algılarının çizdikleri resimlere yansıma biçimlerini ortaya çıkarmaktır. Nitel araştırma modellerinden durum çalışması bağlamında gerçekleşen bu araştırmanın katılımcıları; Ankara Güç Koşullardaki Bireyler Federasyonu’na kayıtlı Yenidoğan, Çinçin bölgesinde ikamet eden 10-14 yaş grubu, risk altındaki 12 kız çocuğudur. Araştırmanın verileri gözlem, görüşme ve çocuk resimleri (dokümanlar) yoluyla toplanmış ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde ve yorumlanmasında araştırmacı dışında iki alan uzmanı, bir sosyal hizmet uzmanı ve bir PDR uzmanının görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmanın bulgularına göre; kız çocukların, çalışan insana yönelik algılarının sınırlı olduğu, gelecek ile ilgili kurdukları hayallerin bir kısmının gerçeklikten uzak, bir kısmının ise iyi bir eğitim alarak meslek sahibi olmaya yönelik olduğu görülmüştür. Kadınların en çok çalıştıkları meslek alanlarına yönelik algılarının ev hanımlığı gibi kavramları kapsadığı belirlenmiştir. Ayrıca kız çocukların ileride yapmak istedikleri meslekler, çevrelerinde sıklıkla gördükleri öğretmenlik, emniyet personeli ve Güç Koşullardaki Bireyler Federasyonu’nda aldıkları spor eğitimleri nedeniyle antrenörlüktür. Kız çocukların kompozisyon kurgularında ise en dikkat çekici unsurlar mekân kullanımında ve şema oluşturmada detay eksikliği ve sınırlı renk kullanımıdır.

Keywords

References

  1. Aykaç, N. (2012), İlköğretim öğrencilerinin resimlerinde öğretmen ve öğrenme süreci algısı, Eğitim ve Bilim, 37(164), 298-315.
  2. Arıcı, B. (2006). Resim, psikoloji ve çocuğun dünyasında resim. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, 10, 15-22.
  3. Artut, K. (2004). Okul öncesi resim eğitiminde çocukların çizgisel gelişim düzeylerine ilişkin bir inceleme. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13(1), 223-234.
  4. Aydemir E. (2011). Uşak raporları, 11(08), Uşak Yayınları, Uşak.
  5. Bayav, D. (2006). Resimde göstergebilim, çocuk resimlerinin göstergebilimselçözümlenmesi.
  6. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü. İstanbul.
  7. Bayoğlu, A. S. ve Purutçuoğlu, E. (2010). Yetiştirme yurdunda kalan ergenlerin gelecek beklentileri ve sosyal destek algıları, Kriz Dergisi. 18 (1), 27-39.
  8. Baysal, M. (2010). 1-11 yaş çocuk resimlerinde renk, biçim ve konuların tablolandırılması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Resim Anasanat Dalı, Kütahya.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Ceren Karagöz This is me

Publication Date

April 14, 2015

Submission Date

April 14, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 3 Number: 1

APA
Karagöz, C., & Mamur, N. (2015). Risk Altındaki Kız Çocukların Gelecek ve Meslek Algılarının Çizdikleri Resimlere Yansıma Biçimleri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 3(1), 26-53. https://izlik.org/JA99EB72TY
AMA
1.Karagöz C, Mamur N. Risk Altındaki Kız Çocukların Gelecek ve Meslek Algılarının Çizdikleri Resimlere Yansıma Biçimleri. Derginin Amacı ve Kapsamı. 2015;3(1):26-53. https://izlik.org/JA99EB72TY
Chicago
Karagöz, Ceren, and Nuray Mamur. 2015. “Risk Altındaki Kız Çocukların Gelecek Ve Meslek Algılarının Çizdikleri Resimlere Yansıma Biçimleri”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 3 (1): 26-53. https://izlik.org/JA99EB72TY.
EndNote
Karagöz C, Mamur N (April 1, 2015) Risk Altındaki Kız Çocukların Gelecek ve Meslek Algılarının Çizdikleri Resimlere Yansıma Biçimleri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 3 1 26–53.
IEEE
[1]C. Karagöz and N. Mamur, “Risk Altındaki Kız Çocukların Gelecek ve Meslek Algılarının Çizdikleri Resimlere Yansıma Biçimleri”, Derginin Amacı ve Kapsamı, vol. 3, no. 1, pp. 26–53, Apr. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA99EB72TY
ISNAD
Karagöz, Ceren - Mamur, Nuray. “Risk Altındaki Kız Çocukların Gelecek Ve Meslek Algılarının Çizdikleri Resimlere Yansıma Biçimleri”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi 3/1 (April 1, 2015): 26-53. https://izlik.org/JA99EB72TY.
JAMA
1.Karagöz C, Mamur N. Risk Altındaki Kız Çocukların Gelecek ve Meslek Algılarının Çizdikleri Resimlere Yansıma Biçimleri. Derginin Amacı ve Kapsamı. 2015;3:26–53.
MLA
Karagöz, Ceren, and Nuray Mamur. “Risk Altındaki Kız Çocukların Gelecek Ve Meslek Algılarının Çizdikleri Resimlere Yansıma Biçimleri”. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, vol. 3, no. 1, Apr. 2015, pp. 26-53, https://izlik.org/JA99EB72TY.
Vancouver
1.Ceren Karagöz, Nuray Mamur. Risk Altındaki Kız Çocukların Gelecek ve Meslek Algılarının Çizdikleri Resimlere Yansıma Biçimleri. Derginin Amacı ve Kapsamı [Internet]. 2015 Apr. 1;3(1):26-53. Available from: https://izlik.org/JA99EB72TY