Giriş ve Amaç: Perkütan endoskopik gastrostomi uzun süreli enteral nütrisyona gereksinim duyan hastalarda beslenme için tercih edilen yöntemdir. Bu çalışmada perkütan endoskopik gastrostomi uygulanan hastalarımızdaki kısa ve uzun dönem sonuçlarımızı araştırdık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Haziran 2017-Mayıs 2019 tarihleri arasında hastanemiz endoskopi ünitesinde perkütan endoskopik gastrostomi uygulanan hastalar ile yapıldı. Hastaların perkütan endoskopik gastrostomi endikasyonları, işlem detayları, takip süreleri ve gelişen komplikasyonlar retrospektif olarak hasta dosyalarından kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 58 hastanın 34’ü (%58.6) erkek, 24’ü ise (%41.4) kadındı. Hastaların ortalama yaşları 68.4 yıl idi (18-94). Üç hasta dışındaki 55 hastaya perkütan endoskopik gastrostomi başarıyla uygulandı (%94.8). En sık perkütan endoskopik gastrostomi yerleştirme endikasyonu nörolojik hastalıklardı (%84.4). Diğer endikasyonlar ise multitravma, malignite ve septisemiydi. Larenks kanseri nedeniyle total larenjektomili bir hastada özofagus darlığı nedeniyle balon dilatasyonu yapıldıktan sonra perkütan endoskopik gastrostomi yerleştirildi. Perkütan endoskopik gastrostomi prosedürüne bağlı olarak 4 hastada minör komplikasyonlar gözlendi (%7.3). Mortalite dahil hiçbir hastada majör komplikasyon görülmedi. Perkütan endoskopik gastrostomi prosedürü sonrası bir aylık dönem içinde 5 hastada (%8.6), bir aydan uzun dönemde ise 27 hastada diğer sebeplere bağlı mortalite gelişti (%46.6). Ölen 32 hastanın ortalama takip süresi 82 gün iken (4-355) kalan 23 hastanın ortalama takip süresi ise 279 gün idi (18-657). Sonuç: Perkütan endoskopik gastrostomi; beslenme desteğinin enteral olarak sağlanmasında güvenli, gereğinde yatak başında kolayca uygulanabilen, minimal invaziv, iyi tolere edilen ve düşük komplikasyon oranına sahip bir uygulamadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 27 Sayı: 3 |