Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları

Volume: 2 Number: 3 February 16, 2013
EN TR

Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları

Abstract

Sodyum klorürün (NaCl) süne, Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae) beslenmesi üzerindeki etkisini belirlemek ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanımını saptamak amacıyla laboratuvarda bir çalışma yürütülmüştür. İlk olarak, erginlerin buğday tanelerinde ve 2.-3. dönem nimflerin buğday başaklarında beslenme davranışı incelenmiştir. 3 saat boyunca stereomikroskop ile saf su ve % 0.5 NaCl muameleli buğdayda sünenin beslenme davranışı gözlenmiştir. İkinci olarak, süne nimflerinin mücadelesinde % 0.5 NaCl ilaveli insektisitlerin etkisini saptamak için bir çalışma yürütülmüştür. Süne nimfleri petri kutularında dört insektisidin önerilen doz ve yarım dozu+% 0.5 NaCl ile ilaçlanmış başaklarına bırakılarak test edilmiştir. Sonuçlar NaCl’ ün süne üzerinde beslenmeyi durdurucu etkiye sahip olduğunu ve insektisit ve insektisit+ NaCl’ ün ölüm oranları arasında bir farklılık olmadığını göstermiştir. Sonuç olarak, denenen insektisitlere NaCl ilavesinin, etkide bir azalma olmaksızın, önerilen dozda en az % 50’ lik bir azalma sağlayabileceği anlaşılmıştır. Ancak bu sonuçların tarla denemeleri ile gösterilmesi gereklidir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Gülbahar Çakır This is me

Publication Date

February 16, 2013

Submission Date

April 24, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2012 Volume: 2 Number: 3

APA
Çakır, G., & Kıvan, M. (2013). Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni, 2(3), 199-206. https://izlik.org/JA53MP32XA
AMA
1.Çakır G, Kıvan M. Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2013;2(3):199-206. https://izlik.org/JA53MP32XA
Chicago
Çakır, Gülbahar, and Müjgan Kıvan. 2013. “Sodyum Klorürün Eurygaster Integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in Beslenme Davranışı üzerindeki Etkisi Ve Insektisit Etkisini Arttırıcı Olarak Kullanım Olanakları”. Türkiye Entomoloji Bülteni 2 (3): 199-206. https://izlik.org/JA53MP32XA.
EndNote
Çakır G, Kıvan M (February 1, 2013) Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni 2 3 199–206.
IEEE
[1]G. Çakır and M. Kıvan, “Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları”, Türkiye Entomoloji Bülteni, vol. 2, no. 3, pp. 199–206, Feb. 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53MP32XA
ISNAD
Çakır, Gülbahar - Kıvan, Müjgan. “Sodyum Klorürün Eurygaster Integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in Beslenme Davranışı üzerindeki Etkisi Ve Insektisit Etkisini Arttırıcı Olarak Kullanım Olanakları”. Türkiye Entomoloji Bülteni 2/3 (February 1, 2013): 199-206. https://izlik.org/JA53MP32XA.
JAMA
1.Çakır G, Kıvan M. Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2013;2:199–206.
MLA
Çakır, Gülbahar, and Müjgan Kıvan. “Sodyum Klorürün Eurygaster Integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in Beslenme Davranışı üzerindeki Etkisi Ve Insektisit Etkisini Arttırıcı Olarak Kullanım Olanakları”. Türkiye Entomoloji Bülteni, vol. 2, no. 3, Feb. 2013, pp. 199-06, https://izlik.org/JA53MP32XA.
Vancouver
1.Gülbahar Çakır, Müjgan Kıvan. Sodyum klorürün Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera, Scutelleridae)’ in beslenme davranışı üzerindeki etkisi ve insektisit etkisini arttırıcı olarak kullanım olanakları. Türkiye Entomoloji Bülteni [Internet]. 2013 Feb. 1;2(3):199-206. Available from: https://izlik.org/JA53MP32XA