The effects of the temperature (18, 25 and 32ºC) and time after parasitization (1, 5 and 8 days) on total protein, lipid and carbohydrate contents in hemolymph of flour moth Ephestia kuehniella Zeller 1879 (Lepidoptera: Pyralidae) larvae parasitized by Venturia canescens (Gravenhorst 1829) (Hymenoptera: Ichneumonidae) were investigated. Colorimetric techniques were used to determine total protein, lipid and carbohydrate concentrations. Experiments were carried out under the constantly illuminated laboratory at three different temperatures (18, 25 and 32ºC) and 65±5% relative humidity conditions. It was established that depending on time after parasitization total hemolymph protein concentrations in the parasitized host larvae were increased but total carbohydrate and lipid concentrations were decreased with regard to control group. In the parasitized host larvae, hemolymph protein and carbohydrate concentrations were increased but lipid concentrations were not changed depend on temperatures.
Parazitoit Venturia canescens (Gravenhorst 1829) (Hymenoptera: Ichneumonidae) tarafından parazitlenen un güvesi, Ephestia kuehniella Zeller 1879 (Lepidoptera: Pyralidae) larvalarının hemolenfindeki toplam protein, lipit ve karbonhidrat miktarları üzerine parazitlenme sonrası geçen süre (1, 5 ve 8 gün) ve sıcaklığın (18, 25 ve 32ºC) etkileri araştırıldı. Toplam protein, lipit ve karbonhidrat konsantrasyonlarının belirlenmesinde kolorimetrik yöntemler kullanıldı. Denemeler üç farklı sıcaklıkta (18, 25 ve 32ºC), %65±5 bağıl nem ve sürekli aydınlık olan laboratuvar şartlarında yapıldı. Parazitlenen konukçu larvalarının hemolenfindeki protein konsantrasyonunun parazitlenme sonrası geçen zamana bağlı olarak kontrol grubuna göre arttığı, fakat toplam lipit ve karbonhidrat miktarlarının azaldığı tespit edildi. Parazitlenmiş konukçu larvalarında sıcaklığa bağlı olarak protein ve karbonhidrat konsantrasyonlarının arttığı, ancak lipit miktarının değişmediği tespit edildi
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2012 |
Submission Date | February 8, 2014 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 36 Issue: 2 |