H.b. 6 (Antalya), H.b. 17 (Kırklareli), H.b. 10 (Adana), H.b. HIZ (İzmir), H.b. HSU (Şanlıurfa) and H.b. 876 (Çanakkale) strains of Heterorhabditis bacteriophora Poinar, 1976 (Rhabditida: Heterorhabditidae), were produced with in vivo and in vitro mass production techniques. Effectiveness and reproduction capacities of the nematodes obtained from in vivo and in vitro cultures were compared in order to determinethe quality of in vitro productionThe difference in infectivity of the strains produced with in vivo and in vitro techniques was not statistically significant, except H.b. 6, which was lower in in vitro. Some in vitro produced strains had significantly higher reproduction capacity than in vivo strains but some strains were not significantly different as in vivo produced strains. It was generally detected that the in vitro cultured Turkish strains maintained their prerequisites on effectiveness and reproduction capacities as their quality control standards.
Heterorhabditis bacteriophora in vivo in vitro mass production effectiveness reproduction capacity.
Heterorhabditis bacteriophora Poinar, 1976 (Rhabditida: Heterorhabditidae) türünün H.b. 6 (Antalya), H.b. 17 (Kırklareli), H.b. 10 (Adana), H.b. HIZ (İzmir), H.b. HSU (Şanlıurfa) ve H.b. 876 (Çanakkale) ırkları in vivo ve in vitro kitle üretim teknikleri kullanılarak üretilmiş ve üretilen kültürler üzerinde yapılan etkinlik ve üreme kapasitesi denemelerinden elde edilen sonuçların karşılaştırılması ile in vitro olarak üretilen ırkların kalite kontrolleri yapılmıştır. In vivo ve in vitro olarak üretilen ırkların üzerinde yapılan etkinlik denemelerinin sonuçları H.b. 6 ırkı haricinde diğer tüm ırklarda etkinliğin istatistiksel olarak aynı olduğunu göstermiştir. Üreme kapasitesi denemelerinde ise in vitro olarak üretilen bazı ırkların in vivo olarak üretilen ırklardan istatistiksel olarak daha üstün olduğu, geri kalan ırkların ise in vivo olarak üretilen ırklar ile istatistiksel olarak aynı üreme kapasitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Genel olarak, in vitro yöntemle üretilen Türk ırklarının, kalite kontrol unsurlarından en önemli ikisi olan mevcut etkinlik ve üreme kapasitesi özelliklerini korudukları tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2013 |
Submission Date | February 8, 2014 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 37 Issue: 3 |