Nowadays, milking process in a dairy farm is carried out with the "animal, human and machine" trio closely related to each other. Expected success in milking process is ensured by the animal's accustomedness to the milking machine, the skill and experience of the milkman, and the functional conformity of the milking machine. The aim of this study was to determine the effect of milkman on milk productivity and revenue. As study material, average milk yields obtained from 387 milking of 35 Holstein cows raised in the farm was used. The cows were milked by 6 different milkmen. Linear Mixed Models were used to determine the effect of different milkman and milkman experience on the average milk yields. In addition, the difference in milk yields due to milkman was analyzed in terms of economy. In the study, it was determined that the individual milkman and milkman experience were significant for the average milk yields. Thus, a difference of 2.3 kg was determined between 1st milkman (the highest average milk yield; 22.6±0.46 kg), and 5th milkman (the lowest average milk yield; 20.3±0.76 kg), and the difference was statistically significant (P=0.011). This difference in the average milk yield was reflected in 80 liters of additional milk yield per day and 184 ₺ (31.9 $) additional revenue increase achieved in the farm where 35 cows were milked. This difference in income corresponds to the cost of an insured worker. Milkman experience has been split in three categories, the difference between the average milk yield obtained by the least experienced milkman and the average milk yield of the most experienced milkman was found to be statistically significant (P=0.04). This case shows that the experienced milkman income about 156 ₺ (27.03 $) more per day. In conclusion, it was determined that the milkman factor was important for the profitability of the farm in dairy cow. The experienced milkman may earn his own salary with the income increase provided for the farm, and, therefore, economically does not cost extra.
Günümüzde süt sığırcılığında sağım süreci birbiriyle yakından ilişkili olan "hayvan, insan ve makine" üçlüsü ile gerçekleştirilmektedir. Sağım sürecinde beklenen başarı, hayvanın sağım makinesine alışkanlığı, sağımcının deneyimi ve sağım makinesinin fonksiyonel uygunluğu ile sağlanır. Bu çalışmanın amacı sağımcının süt verimi üzerine ve işletme gelirine katkısını belirlemektir. Çalışma materyali olarak, 35 adet sağmal Holstein inek bulunan işletmeye ait 387 sağımdan elde edilen süt verimi ortalamaları kullanılmıştır. İnekler 6 farklı sağımcı tarafından sağılmıştır. Araştırmada farklı sağımcı ve sağımcıların deneyimlerinin ortalama süt verimine üzerine etkisini belirlemek için Linear Mixed Models kullanıldı. Ayrıca sağımcıdan kaynaklanan süt verimindeki fark ekonomik olarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, bireysel olarak sağımcının ve sağımcı deneyiminin ortalama süt verimi üzerindeki etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir. Buna göre, 1. sağımcı (en yüksek ortalama süt verimi; 22.6±0.46 kg) ve 5. sağımcı (en düşük ortalama süt verimi; 20.3±0.76 kg) arasında günlük ortalama 2.3 kg'lık bir fark belirlenmiş ve bu fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P=0.011). Sağımcıdan dolayı ortalama süt verimindeki fark; 35 sağmal ineğin bulunduğu işletmede günde yaklaşık 80 lt daha fazla süt verimi ve 184 ₺ (31.9 $)’lik gelir artışı sağlamıştır. Bu gelir farkı, sigortalı bir işçinin maliyetine karşılık gelmektedir. Sağımcı deneyimi üç kategoriye ayrılmıştır, en az deneyimli sağımcıdan elde edilen ortalama süt verimi ile en deneyimli sağımcıdan elde edilen ortalama süt verimi arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (P=0.04). Bu durum, deneyimli sağımcının günde yaklaşık 156 ₺ (27.03 $) daha fazla gelir getirdiğini göstermektedir. Sonuç olarak, süt sığırcılığı işletmesinin karlılığı için sağımcı faktörünün önemli olduğu belirlenmiştir. Tecrübeli sağımcının, kendi giderlerini karşılayacak kadar gelir artışı sağlayabileceği ve işletmeye ilave maliyet oluşturmayacağı ortaya çıkmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 23, 2020 |
Submission Date | October 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.