Research Article

Kedi ve Köpek Dokularının Farklı Fiksatiflerle Tespiti ve Histolojik Görünümlerinin Karşılaştırılması*

Volume: 17 Number: 3 December 1, 2020
  • Hazal Öztürk Gürgen *
  • Funda Yıldırım
TR EN

Kedi ve Köpek Dokularının Farklı Fiksatiflerle Tespiti ve Histolojik Görünümlerinin Karşılaştırılması*

Abstract

Tespit işlemi, hücre ve doku komponentlerinin ölüm sonrasında morfolojik özelliklerinin canlıdaki durumuna en yakın şekilde sabitleyip, histolojik olarak incelenmesine olanak tanır. Tespit işleminde kullanılan kimyasal ajanlara fik-satif denir. Yirminci yüzyıldan günümüze kadar rutin doku tespit işleminde formaldehit çözeltisi kullanılmaktadır. Her fiksatif doku tespit işlemi süresince doku histomorfolojisinin incelenmesi adına avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Bu nedenle tespit işlemi için amaca yönelik doğru fiksatif ile çalışılması gerekir. Bu çalışmada hedef, 3 farklı fiksatif ile hazırlanan 4 çözeltinin, diğer faktörler optimum seviyede tutularak, doku tespit işlemi sürecinde nasıl etkilere sahip olduklarını belirlemek ve tespit özelliklerine göre en ideal kullanım amaçlarını ortaya çıkarmaktı. Bu amaçla, çalışmada doku tespit işlemi sırasında fiksatiflerin dezavantajlarından etkilenen ve hücre morfolojisinin incelenmesinde zorluklarla karşılaşılan dalak ve böbrek dokuları üzerinde çalışıldı. Yaklaşık 0.5 cm kalınlığındaki doku örnekleri hazırlanan %3.7`lik, %10`luk formaldehit ve Hollande çözeltilerinde 16 saat, Carnoy çözeltisinde ise 4 saat süre ile tespit edildi. Ru-tin doku takip işlemlerinden geçirildikten sonra alınan doku kesitleri H&E ile boyandı. Bu dokuların histomorfolojik ince-lemeleri yapıldığında hücre sitoplazma boyanması için en uygun fiksatifin %3.7`lik formaldehit çözeltisi olduğu, hücre çekirdek ve çekirdekçiklerinin morfolojisini ortaya koymada ise Carnoy ve Hollande çözeltilerin kullanımlarının ideal olduğu, ancak Carnoy çözeltisinin eritrositlerde ileri düzeyde lizise yol açtığı gözlendi. Sonuç olarak, doku tespit işle-minde %3.7`lik formaldehit çözeltisinin kullanımı ideal bulunurken, Carnoy ve Hollande çözeltilerinin ise hücre çekirdek-lerindeki histomorfolojik değişikliklerin detaylı incelenmesini gerektiren hastalıklarda etkili bir kullanım oluşturacakları ön görüldü.

Keywords

References

  1. Ahmed HG, Mohammed AI, Hussein MOM. A com-parison study of histochemical staining of various tissues after Carnoy’s and formalin fixation. Sud J Med Sc 2010; 5(4): 277-83.
  2. Baker FJ, Silverton RE. Introduction to Medical La-boratory Technology. Fifth Edition. London: Butterworth & Co Ltd. 1976; p. 312.
  3. Bancroft JD, Gamble M. Theory and Practice of His-tological Techniques. Sixth Edition. Philadelphia, PA: Churchill Livingstone/Elsevier, 2008; p. 53-75.
  4. Benerini Gatta L, Cadei M, Balzarini P, Castriciano S, Paroni R, Verzeletti A, Cortellini V, De Ferrari F, Grigolato P. Application of alternative fixatives to formalin in diagnostic pathology. Eur J Histochem 2012; 56(2): e12.
  5. Coleman WB, Tsongalis GJ. Molecular Diagnostics: For the Clinical Laboratorian. Second Edition. New Jersey: Humana Press, Clifton, 2006; p. 204.
  6. Crawford NC, Barer R. The action of formaldehyde on living cells as studied by phase-contrast mi-croscopy. Q J Microsc Sci 1951; 3(20): 403-452.
  7. Doğan, Ö. Histopatolojik tanı sürecinde standard-izasyon. APJ 2005; 2: 8-28.
  8. Drury RAB, Wallington EA. Carleton Histological Techniques. Fifth Edition. London: Oxford Univer-sity Press, 1980; p. 36-44.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Hazal Öztürk Gürgen * This is me
0000-0003-2748-6189
Türkiye

Funda Yıldırım This is me
Türkiye

Publication Date

December 1, 2020

Submission Date

February 4, 2020

Acceptance Date

August 17, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 17 Number: 3

APA
Öztürk Gürgen, H., & Yıldırım, F. (2020). Kedi ve Köpek Dokularının Farklı Fiksatiflerle Tespiti ve Histolojik Görünümlerinin Karşılaştırılması*. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(3), 242-247. https://doi.org/10.32707/ercivet.828418
AMA
1.Öztürk Gürgen H, Yıldırım F. Kedi ve Köpek Dokularının Farklı Fiksatiflerle Tespiti ve Histolojik Görünümlerinin Karşılaştırılması*. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2020;17(3):242-247. doi:10.32707/ercivet.828418
Chicago
Öztürk Gürgen, Hazal, and Funda Yıldırım. 2020. “Kedi Ve Köpek Dokularının Farklı Fiksatiflerle Tespiti Ve Histolojik Görünümlerinin Karşılaştırılması*”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17 (3): 242-47. https://doi.org/10.32707/ercivet.828418.
EndNote
Öztürk Gürgen H, Yıldırım F (December 1, 2020) Kedi ve Köpek Dokularının Farklı Fiksatiflerle Tespiti ve Histolojik Görünümlerinin Karşılaştırılması*. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17 3 242–247.
IEEE
[1]H. Öztürk Gürgen and F. Yıldırım, “Kedi ve Köpek Dokularının Farklı Fiksatiflerle Tespiti ve Histolojik Görünümlerinin Karşılaştırılması*”, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 17, no. 3, pp. 242–247, Dec. 2020, doi: 10.32707/ercivet.828418.
ISNAD
Öztürk Gürgen, Hazal - Yıldırım, Funda. “Kedi Ve Köpek Dokularının Farklı Fiksatiflerle Tespiti Ve Histolojik Görünümlerinin Karşılaştırılması*”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/3 (December 1, 2020): 242-247. https://doi.org/10.32707/ercivet.828418.
JAMA
1.Öztürk Gürgen H, Yıldırım F. Kedi ve Köpek Dokularının Farklı Fiksatiflerle Tespiti ve Histolojik Görünümlerinin Karşılaştırılması*. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2020;17:242–247.
MLA
Öztürk Gürgen, Hazal, and Funda Yıldırım. “Kedi Ve Köpek Dokularının Farklı Fiksatiflerle Tespiti Ve Histolojik Görünümlerinin Karşılaştırılması*”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 17, no. 3, Dec. 2020, pp. 242-7, doi:10.32707/ercivet.828418.
Vancouver
1.Hazal Öztürk Gürgen, Funda Yıldırım. Kedi ve Köpek Dokularının Farklı Fiksatiflerle Tespiti ve Histolojik Görünümlerinin Karşılaştırılması*. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2020 Dec. 1;17(3):242-7. doi:10.32707/ercivet.828418