Vücudun birçok biyokimyasal fonksiyonunda
rol oynayan magnezyumun (Mg), leptin ve trigliserid düzeyleri üzerine etkisinin
araştırılması amaçlanan bu çalışmada materyal olarak iki aylık, 39 adet erkek
Swiss albino cinsi fare kullanıldı. Vücut ağırlıkları tartılarak dört gruba ayrıldı.
Grup I (Kontrol) standart pellet ve içme suyu, Grup II %31.5 yağ içeren pelet yem
ve içme suyu, Grup III %31.5 yağ içeren pelet yem ve 7.5g/L magnezyum sülfat
(MgSO4) içeren su, Grup IV standart pelet yem ve 7.5g/L MgSO4
içeren su ile on iki hafta boyunca beslendi. Daha sonra anestezi işlemine
geçilerek kalpten kan örnekleri alındı ve santrifüj edilerek serumları ayrıldı.
Ötenazi işleminden sonra abdominal bölgeden alınan yağ doku örnekleri
homojenize edildi. Elde edilen süpernatantlarda leptin, kan serumlarında Mg ve
trigliserid analizi yapıldı. Uygulama sonunda Grup I, II ve III’ün ilk ve son ağırlıkları
arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı (p<0.01) bulundu. Grup II’nin leptin
düzeyi Grup I’e göre anlamlı derecede yüksek (p<0.001). Grup IV’ün leptin
düzeyinde Grup III’e göre önemli azalma (p<0.001) saptandı. Grup II’nin Mg
düzeylerinde Grup I’e, Grup III’ün Mg düzeyleride Grup IV’e göre istatistiksel
olarak önemli azalma (p<0.05) belirlendi. Grup II’nin trigliserid düzeyleri Grup
I’e göre, Grup III’ün trigliserid düzeyleri ise Grup IV’e göre istatistiksel
olarak anlamlı artış (p<0.001) görüldü. Sonuç olarak, yapılan araştırmada
yağlı diyetin leptin ve trigliserid düzeylerinde artışa ve Mg düzeylerinde
azalmaya neden olduğu saptandı. Yağlı diyete bağlı olarak artan leptin ve trigliserid
düzeylerinin normal seviyelere düşürülmesi bakımından Mg uygulanmasının
alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği kanaatine varıldı.
This study was aimed to investigate the
effects of magnesium (Mg), playing a role in many biochemical functions of the
body, on leptin and triglyceride levels, and 39 two month-old, male Swiss
albino mice were used as materials. They were divided into four groups by
weighing their bodies. Group I (Control) was fed on standard pellet food and
drinking water, Group II was fed on the diet containing 31.5% oil and drinking
water, Group III was fed on the diet containing 31.5% oil and drinking water
containing 7.5g/L magnesium sulphate (MgSO4) and Group IV was fed on
standard pellet food and drinking water containing 7.5g/L MgSO4 for twelve
weeks. Then blood samples were taken from the heart by passing anesthesia and
their serum was separated by centrifuging. Fat tissue samples taken from
abdominal region were homogenized after the euthanasia. Leptin was analyzed in
the obtained supernatants. Mg and triglyceride were analyzed in the blood
serum. At the end of the treatment, the difference between the initial and the
final weight of Group I, II and III were found to be statistically significant
(p<0.01). In this present study, leptin level of Group II was detected
significantly high (p<0.001) when compared to that of Group I. Compared to
Group III, it was determined that there was a significant decrease (p<0.001)
in the leptin level of Group IV. Compared to the Group I, it was determined
that there was a significant decrease (p<0.05) in the Mg level of Group II,
and compared to Group IV, it was determined that there was a significant
decrease (p<0.05) in the Mg level of Group III. Compared to the Group I, it
was determined that there was a significant increase (p<0.001) in the
triglyceride level of Group II. Compared to Group IV, it was determined that
there was a significant increase (p<0.001) in the triglyceride level of
Group III. The results indicated that a fatty diet led to increase in the
levels of leptin and triglyceride and decrease in the Mg levels. Depending on a
fatty diet, it was concluded that Mg implementation could be used as an
alternative method in terms of increasing leptin and triglyceride levels to reach
back to normal levels.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 2, 2017 |
Submission Date | March 28, 2017 |
Acceptance Date | August 16, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 14 Issue: 1 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.