-
Bu çalışmada taze meyve posalarından [elma(EP), şeftali(ŞP), kayısı(KP)] yapılan silajların kalite özellikleri araştırıldı. Posaların her birinden 5’er paralel katkısız, 5’er paralel de %35 KM içerecek düzeyde buğday samanı + % 0.1 üre içeren silajlar birer kg’lık cam kavanozlar içinde hazırlandı. Olgunlaşmaya bırakılan silajlar açılarak; fiziksel analizler (renk, koku, strüktür) ve kimyasal analizler (ham besin madde analizleri, laktik asit, asetik asit, propiyonik asit, pH) yapıldı. EP, ŞP, KP silajlarının KM düzeyleri %14.92, %14.21, %15.98; katkılı elma, şeftali ve kayısı posası silajlarının KM düzeyleri %34.11, %35.03, %32.93; pH düzeyleri EP, ŞP, KP silajlarında 3.91, 3.84, 3.87 ve katkılı silajlarında ise 4.20, 4.14, 3.18 olarak bulundu. Ham protein düzeyleri EP, ŞP, KP silajlarında %1.03, %1.70, %1.30; katkılı silajlarında %1.41, %2.21, %2.02; HK düzeyleri EP, ŞP, KP silajlarında %0.48, %0.61, %1.51; katkılı silajlarında %1.85, %3.02, %2.45 olarak bulundu. Elma posası, ŞP ve KP silajlarında NDF düzeyleri %7.70, %8.58, %7.82; katkılı silajlarında %17.21, %22.67, %21.03 olarak tespit edildi. Elma posası, ŞP ve KP silajlarında ADF düzeyleri %6.50, %7.63, %6.90; katkılı silajlarında %11.55, %16.44, %16.01 olarak saptandı. EP, ŞP, KP silajlarında OM düzeyleri %14.44, %13.60, %14.46; katkılı silajlarında %32.26, %32.01, %30.48 olarak bulundu. Laktik asit düzeyleri EP, ŞP, KP silajlarında 18.43, 13.91, 33.15 g/kg KM; katkılı silajlarında 23.78, 38.39, 47.73 g/kg KM olarak tespit edildi. Asetik asit düzeyleri EP, ŞP, KP silajlarında 10.91, 11.90, 14.14 g/kg KM; katkılı silajlarında 5.30, 6.29, 7.18 g/kg KM; propiyonik asit düzeyleri EP, ŞP, KP silajlarında 11.23, 29.90, 28.35 g/kg KM; katkılı silajlarında 4.13, 12.25, 12.86 g/kg KM olarak bulundu. Bütirik asit düzeyleri EP, ŞP, KP silajlarında 4.47, 5.54, 5.80 g/kg KM; katkılı silajlarında 3.39, 4.87, 6.34 g/kg KM olarak belirlendi. Fiziksel özellikler flieg puanlama sistemine göre değerlendirildiğinde; EP, ŞP, KP silajlarının “iyi” kaliteli, bunların saman ve üre katılarak yapılan silajlarının “pekiyi” kaliteli oldukları görüldü. Bu çalışma sonunda meyve posalarının kuru madde değerlerinin yükseltilerek silajlarının yapılabileceği ve alternatif birer kaba yem kaynağı olarak kullanılabileceği kanısına varıldı
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2012 |
Submission Date | June 24, 2014 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 9 Issue: 2 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.