The aim of this study was to determine the quality of potato pulp silage (PPS) prepared with wheat bran and barley straw and the effects of the substituting corn silage with potato pulp silage at differing levels in dairy cows on milk yield, composition and rumen volatile fatty acid (VFA). The study consisted of two experiments. Nutrient con-tents, fermentation parameters, in situ organic matter (OM) and starch degradabilities, in vitro digestibility (IVD) and metabolic energy (ME) content of PPS were determined in the first experiment. The effects of substituting corn silage with potato pulp silage at 0%, 15%, 30% and 45% in the diet of lactating 12 dairy cows on feed intake, milk yield, milk components, rumen fermentation parameters were evaluated in the second experiment. While dry matter (DM), OM and crude protein (CP) contents, pH of silages were statistically similar, starch content, in vitro organic matter digesti-bility (IVOMD), ME, net energy lactation (NEL), and lactic acid values were significantly higher in PPS compared with corn silage (P<0.05). Organic matter intake, milk yield, the composition of milk, post-feeding pH and total VFA levels of ruminal fluid at all sampling hours were similar among the dairy cows (P>0.05). It was concluded that; PPS prepared with wheat bran and straw had a very good silage quality and were even better than corn silage (control). Substitution of corn silage with PPS up to 45% did not cause any negative effects on rumen fermentation parameters and can be safely substituted with corn silage up to 45% in dairy cow diets.
Bu çalışmanın amacı buğday kepeği ve saman ilave edilerek hazırlanan patates posası silajının (PPS) kalite özellikleri ile süt sığırlarında mısır silajı yerine değişik oranlarda patates posası silajı kullanımının süt verimi, sütün bile-şimi ve rumen uçucu yağ asitleri (UYA) üzerine olan etkilerini saptamaktır. Bu çalışma iki aşamada yürütülmüştür. İlk aşamada PPS’nin besin madde içerikleri, fermentasyon parametreleri, in situ organik madde (OM) ve nişasta sindirile-bilirlikleri, in vitro organik madde sindirilebilirlik (OMS) ile enerji düzeyleri saptanmıştır. İkinci aşamada ise PPS, mısır silajı yerine %0, 15, 30 ve 45 oranlarda ikame edilmiş ve 12 baş süt ineğinde yem tüketimi, süt verimi, süt bileşimi ile rumen fermentasyon parametreleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Silajların kuru madde (KM), organik madde (OM), hamprotein (HP) ve pH içerikleri istatistiki olarak benzer, nişasta, in vitro OM sindirilebilirlikleri, metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL), ile laktik asit düzeyleri PPS’de mısır silajına göre daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). İnekle-rin OM tüketimi, süt verimi, süt bileşenleri, yemleme sonrası rumen pH ve UYA arasındaki farklılıklar önemsiz bulun-muştur (P>0.05). Sonuç olarak buğday kepeği ve saman ile hazırlanan PPS’nin silaj kalitesinin çok iyi ve hatta mısır silajından daha iyi olduğu belirlenmiştir. Süt ineği rasyonlarına mısır silajı yerine %45 oranında PPS katılması ineklerin rumen fermentasyon parametrelerinde olumsuz etkiye neden olmayacağı ve %45 oranında güvenle kullanılabileceği söylenebilir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2021 |
Submission Date | June 30, 2020 |
Acceptance Date | October 16, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 18 Issue: 1 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.