Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de farklı hayvansal kaynaklı gıdalarda Listeria monocytogenes prevalansını belirlemektir. Araştırmalar neticesinde 1998-2020 yılları arasında yayımlanmış 51700 adet yayın belirlenmiştir. Çalışmalar arasındaki heterojenliği sağlamak için süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve ürünleri, kanatlı eti ve ürünleri ile Tüketime Hazır Gıdalar (THG) üzerinde alt grup ve meta-regresyon analizleri yapılmıştır. Alt grup analizlerinin sonuçlarına göre Türkiye'de gıda türlerinde L. monocytogenes'in en düşük ve en yüksek prevalansı THG ve kanatlı eti ve ürünleri için sırasıyla 0.042 (0.018-0.095) ve 0.161 (0.134-0.192) olarak hesaplanmıştır. L. monocytogenes'in özellikle THG’larda ve diğer ürünlerde bulunması halk sağlığı için potansiyel bir risk oluşturabilmektedir.
The objective of this study was to determine the prevalence of Listeria monocytogenes in different foods of animal origin in Turkey. As a result of the research, 51,700 articles were identified. Sub-group and meta-regression analyzes were performed in milk and dairy products, red meat and products, poultry meat and products, and ready-to- eat foods (RTE), in order to ensure the heterogeneity between studies. According to the results of the subgroup analyses, the lowest and the highest prevalence of L. monocytogenes in food types were calculated for RTE and poultry meat and products as 0.042 (0.018-0.095) and 0.161 (0.134-0.192) in Turkey, respectively. The presence of L. monocytogenes especially in RTE foods and other products could be a potential risk for public health.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 3, 2023 |
Submission Date | October 3, 2022 |
Acceptance Date | December 10, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 20 Issue: 1 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.