Bu çalışmada, yüksek konsantre yem ve kuru kaba yem (yonca otu ve buğday samanı) içeren besi sığırı rasyonla-
rına DL-malik asit ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri ve rumen parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Bu çalışmada 14-16 aylık yaştaki 47 erkek besi sığırı (19 Simental, 28 Limousine) kullanıldı. Sığır ırkları
iki gruba ayrıldı (0 ve 30 g/gün DL-malik asit). Kontrol ve DL-malik asit gruplarının canlı ağırlıkları, günlük canlı ağırlık
artışları ve karkas ağırlıkları arasındaki farklılık Simmental ırkında önemli (P<0.05), Limousine ırkında ise önemsiz
bulundu. Besi sığırlarının vücut ölçüleri (cidago yüksekliği, göğüs çevresi, sağrı yüksekliği, vücut uzunluğu) malik asit
takviyesi ile değişmedi (P>0.05). Malik asit ilavesi rumen sıvısındaki asetik, bütirik, propiyonik ve toplam uçucu yağ
asitlerinin (TVFA) molaritelerini ve asetik asit/propiyonik asit oranını arttırdı (P<0.05). Malik asit ilavesinin rumen sıvı-
sındaki silliatalı protozoa (Entodinium, Diplodinium, Isotricha ve Dasytricha) sayısı ve toplam bakteri sayısı üzerinde
önemli bir etkisi olmadı (P>0.05). Sonuç olarak, besi sığırı rasyonlarına DL-malik asit takviyesinin besi performansı
açısından sığır ırklarına göre farklılık gösterdiği ve Simental ırkında besiye olumlu etkisinin olduğu belirlendi. Ayrıca
rumende lif ve karbonhidrat fermentasyon etkinliğinin göstergesi olan TVFA ile asetik, propiyonik ve bütirik asitlerdeki
artış dikkate alındığında, malik asidin rumende yem sindirimine etkisinin olumlu olduğu söylenebilir.
This study aimed to determine the effects of DL-malic acid supplementation in beef cattle rations containing
high concentrated feed and dry forage (alfalfa hay and wheat straw) on fattening performance, carcass traits and ru-
men parameters. In present study, 47 male beef cattle (19 Simmental, 28 Limousine) at the age of 14-16 months were
used. Cattle breeds were divided into two groups (0 and 30 g/day of DL-malic acid). In the present study, the differ-
ences in live weights, daily live weight gains and carcass weights of the control and DL-malic acid groups were found
to be significant in Simmental breed (P<0.05), but insignificant in Limousine breed. The beef cattle body measurements
(withers height, chest girth, rump height, body length) did not change with malic acid supplementation (P>0.05).The
malic acid addition increased the molarities of acetic, butyric, propionic and total volatile fatty acids (TVFA) and acetic
acid/ propionic acid ratio in the rumen fluid (P<0.05).The addition of malic acid had no significant effect on the number
of ciliated protozoa (Entodinium, Diplodinium, Isotricha and Dasytricha) and total bacteria count in the rumen fluid
(P>0.05). As a result, DL-malic acid supplementation to beef cattle ration varied with cattle breeds in terms of fattening
performance, while such supplementations had positive effect on fattening in Simmental breed. Besides, the increase
in TVFA and acetic, propionic and butyric acids, which are indicators of fiber and carbohydrate fermentation efficiency
in the rumen, shows that malic acid has a positive effect on feed digestion in the rumen.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Sciences (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 4, 2023 |
Submission Date | December 12, 2022 |
Acceptance Date | May 29, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 20 Issue: 3 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.