Antifriz proteinler (AFP); üç amino asitlik bir peptid zincirinin üçüncü amino asidine kovalant bağlarla bağlanmış bir disakkarit molekülünden oluşan birimlerin (alanin-alanin-threonin-galaktozil-N-asetilgalaktozamin) tekrarlanması ile meydana gelen glikopeptid yapılardır. Buz yüzeyine bağlanabilen, buz kristallerinin büyüyebilmelerini ve yeniden kristallenmelerini kontrol edebilme yeteneğine sahip özel proteinlerdir. Bu özelliklerinden dolayı yapısal ve mekaniksel hasarları önleme etkisi göstererek gıdaların duyusal özelliklerini geliştirmektedirler. Özellikle donmuş gıdalarda yeniden kristallenmenin önlenmesinde etkili olup, çözündürülme işleminde damlama kaybını azaltmakta ve raf ömrünü uzatmaktadırlar. Ancak üretim maliyetlerinin yüksek olması ve elde edilmelerinin zor olmasından dolayı aktif olarak ticari uygulamaya henüz geçilememiştir. Bu derlemede gıda endüstrisi için bu kadar fonksiyonel özelliklere sahip olan bu özel proteinlerin geliştirilmesi ve çeşitli tekniklerle uygulama alanlarının yaygınlaştırılmasının önemi vurgulanmıştır.
Antifreeze proteins (AFP) are glycopeptide structures which is occured by repeated disaccharide molecules linked with covalent bonds to three amino acids with peptide chain the third amino acid. Bindings structural of ice, growth of the ice crystals and ability of controlled re-crystalization are a special proteins. By showing prevent the effect of structural and mechanical damage is improved sensory properties of foods because of this speciality. Especially, it is expanded shelf-life and reduced drip loss as process of thawing in frozen foods. However, it hasn’t apply as active practise of commercially due to difficult obtain and higher of production cost, yet. In this review this special protein to develop which is have so much functional properties for food industry and promote the application fields with various techniques are emphasized.
Diğer ID | JA79CM88RR |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 32 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.