Bu derlemede, süspanse hücrelerin bir akış kanalı boyunca geçerken tek tek deteksiyonunu ve ayrışımını sağlayan, çalışma prensibinin temelinde antijen-antikor reaksiyonu bulunan ve günümüzde lösemi,lenfoma gibi birçok hastalığın teşhisinde hızlı ve güvenilir sonuç veren flow sitometri cihazının mikrobiyolojiye olan katkısı ve son yıllarda kaydedilen gelişmeler ele alınmıştır. Flow sitometrinin ilk ortaya çıkış amacı hematolojik hastalıklara hızlı ve güvenilir tanı koyabilmekti. Bu amacına yıllarca hizmet ettikten sonra diğer bilim dalları tarafındanda flow sitometriye olan ilgi gün geçtikçe arttı. Bunun nedeni, antijen-antikor reaksiyonunun geri dönüşümsüz (irreversibl) çalışması, hızlı, güvenilir ve doğru sonuçlar vermesiydi. Mikrobiyolojide özellikle su örneklerinden bakteri, maya ve küf varlığını tespit etmek için, patojen mikroorganizmaların hızlı tespiti için ve antimikrobiyal aktivite testlerinde de oldukça sık kullanılmaya başlanmıştır.
In this study of review, flow cytometry device that detects and decomposite the suspended cells when they go through a flow canal, working principle based on antigen-antibody reaction and gives rapid and reliable results in the diagnosis of lots of diseases like leukemia and lenfoma, has been investigated in point of its contribution to microbiology and recent developments. The first attempt to develope this device had the purpose to diagnose the hematological diseases rapidly and safely. After the flow cytometry has been served to that purpose the attention on it has been increased day by day by the other disciplines. The cause was the antigen-antibody reaction works irreversably and gives results which was rapid, reliable and correct. The device has recently introduced to identify the bacteria, yeast and mould presence from the water samples, the rapid determination of the pathogen microorganisms and in antimicrobial activity tests in microbiology.
Diğer ID | JA79DG39EB |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 31 Sayı: 3 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.