2009 yılı sağlık istatistiklerine göre Türkiye’de kanser hastalığı, ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarının arkasından ikinci sırada yer almaktadır. Erkeklerde akciğer kanseri ve kadınlarda ise meme kanseri, sırasıyla, %69.2 ve %40.7 görülme sıklığı oranı ile ilk sırada yer almaktadır. Kötü huylu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak başka dokulara yayılabilmesi, kanser tespitinin erken evrede yapılmasının önemini göstermektedir. Meme kanseri, görüntülemesi diğer kanser türlerine göre nispeten daha kolay bir kanser türüdür. Meme kanserinin tespit ve görüntülemesinde kullanılan birincil yöntem X-ray mamografidir. Ancak görüntüleme sırasında memenin sıkıştırılması ve düşük güçlü de olsa düşük güçlü de olsa iyonize edici olan X ışınının kullanılması, X-ray mamografinin en önemli dezavantajlarıdır. Bu dezavantajlar, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve ultrason görüntüleme (USG) gibi yöntemlerin geliştirilmesinde ve meme kanseri görüntülemede kullanılmasında önemli etken olmuştur. Bu yöntemlerin sahip olduğu pahalılık ve kanserli dokular için düşük belirginlik gibi olumsuzluklar, araştırmacıları nispeten yeni bir yöntem olan mikrodalga tabanlı görüntüleme tekniğine yöneltmiştir. İyonize etmeyen mikrodalga frekanslarında çalışan mikrodalga görüntüleme, kanserli ve normal dokuların dielektrik özellikleri arasındaki karşıtlığı kullanarak görüntüleme yapmaktadır. Mikrodalga görüntüleme, mevcut bilinen X-ray mamografinin ve diğer yöntemlerin dezavantajlarını aşabilecek bir potansiyele sahiptir. Bu çalışmada, henüz ar-ge safhasında olan mikrodalga görüntüleme yöntemleri incelenmiş ve karşılaştırmalı bilgiler verilmiştir.
manyetik rezonans görüntüleme meme kanseri mikrodalga görüntüleme ultrason görüntüleme tümör tespiti xray mamograf
According to health statistics in Turkey in 2009, cancer is the second in the causes of death ranks after cardiovascular diseases. Lung cancer incidence in men and breast cancer incidence in women ranks first with rates 69.2% and 40.7%, respectively. Reproducing of the malignant cells in an uncontrolled way and spreading to the other tissues show the importance of early stage cancer detection. Breast cancer imaging is relatively easier compared to other types of cancer. The primary method used for detection and imaging of breast cancer is X-ray mammography. However, the compression of the breast during imaging and use of the low-power, albeit low, ionizing X-ray are the most important disadvantages of X-ray mammography. These disadvantages became key factors for the development of the methods such as magnetic resonance imaging (MRI) and ultrasound imaging (USG) in breast cancer imaging. Due to low specificity for cancerous tissue and expensiveness of MRI and USG, researchers have led to develop microwave-based imaging techniques which is a relatively new method. Microwave imaging working on non-ionized microwave frequencies uses the contrast between the dielectric properties of cancerous and normal tissues for imaging. Microwave imaging, have the potential to overcome the some drawbacks of the well-known X-ray mammography and other existing known methods. In this study, microwave imaging techniques that currently at the stage of R&D are examined and comparative information is given.
breast cancer magnetic resonance imaging microwave imaging ultrasound imaging tumor detection x-ray mammography
Diğer ID | JA79HH27DM |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 30 Sayı: 4 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.