Bu çalışmada, bölgesel ısıtma boru hatlarında yer altına gömülü borulardaki yalıtımının ekonomik faydaları incelenmiştir. Boru yalıtım optimizasyonu için yaşam döngüsü maliyet (YDM) analizi kullanıldı. Analizde Afyonkarahisar ili için kömür, doğal gaz, fuel-oil ve jeotermal yakıtları ve çeşitli çaplarda çelik borular göz önünde bulundurulmuştur. Yalıtım malzemesi olarak ekstrüde polistiren (XPS) kullanılmıştır. Böylece çeşitli durumlar için optimum yalıtım kalınlığı, enerji tasarrufu ve geri dönüş süreleri belirlenmiştir. Ayrıca bu değerler yer altına gömülü ve galeriden geçirilen borular için karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak aynı kalınlıkta yalıtım ve enerji tasarrufu büyük çaplı borularda bulunmuştur. Bölgesel ısıtma boru hatlarında boruların galeri içinden geçirmek yerine yer altına gömerek iletmek daha avantajlıdır.
Enerji tasarrufu Toprağa gömülü borular Boru yalıtımı Optimum yalıtım kalınlığı
In this study, the economic benefits of insulation of pipes buried into the ground in district heating pipelines were investigated. The life cycle cost (LCC) analysis was used for pipe insulation optimization. In analysis, coal, natural gas, fuel-oil and geothermal energy fuels and various diameters of steel pipes for Afyonkarahisar province were taken into consideration. The extruded polystyrene (XPS) such as insulation material was used. Thus, optimum insulation thickness, energy saving and payback periods were determined for various cases. Furthermore, these values were compared for pipes which was buried into the ground and passed from gallery. As a result, the insulation in same thickness and energy saving in a large diameter pipes were found. In district heating pipelines, the pipes buried into the ground instead of passing it to the gallery is more advantageous.
Energy saving Buried pipes Pipe insulation Optimum insulation thickness
Diğer ID | JA79RP24KP |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 3 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.