Hastane atıksuları laboratuarlar, araştırma birimleri, ameliyathaneler, poliklinikler ve ilaç kullanımı gibi pek çok kaynaktan gelen makro ve mikro kirleticileri içermekted ir. Tedavi ve sterilizasyon amacıyla kullanılan kimyasal maddeler, farmasotikler ve kişisel bakım ürünleri (PPCP’ler), solventler, radyonükleidler, endokrin bozucular, dezenfektanlar ve ağır metaller hastaneler yoluyla kanalizasyon sistemlerine karışmaktad ırlar. Bu tür mikro kirleticileri atıksulardan gidermek için konvansiyonel atıksu arıtma sistemleri yetersiz olduğundan ileri arıtma sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle PPCP’ lerin gideriminde adsorpsiyon ve iyon değiştirme gibi kimyasal yöntemle rin yanı sıra ileri oksidasyon prosesleri ile membran filtrasyon prosesleri gelecek vaat etmektedir. Yüksek organik madde gideriminin yanı sıra arıtımı zor olan atıklara uygulanabilmesi, düşük çamur üretimi, çıkış suyunun yüksek kalitede dezenfeksiyonu ve düşük alan ihtiyacı membran proseslerinin önemli avantajlarıdır. Bu çalışmada öncelikli olarak yoğun bir kirlilik yüküne sahip hastanelerde çeşitli kaynaklardan oluşan atıksuların genel özellikleri ile hastane atıksularında makro ve mikro kirletici grupla rı ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Hastane atıksuları ve kentsel atıksular bu kirleticiler yönünden karşılaştırılmıştır. Hastane atıksuları, kentsel atıksulara göre özellikle mikro kirleticiler yönünden daha kompleks atıksulardır. Hastane atıksuların da bulunan makro ve mikro kirleticilerin giderimi için literatürdeki arıtma seçenekleri ve bunların etkinlikleri de bu çalışmada yer almaktadır.
Hastane Atıksuyu Makro Kirletici Mikro Kirletici Farmasotikler Membran Prosesler
Hospital wastewaters include macro and micro pollutants originated from many source that are laboratories, research units, operating rooms, clinics and drug use. Chemicals used f or the treatment and sterilization, pharmaceuticals and personal care products (PPCPs), solvents, radionuclides, endocrine disruptors, disinfectants and heavy metals are discharged to the sewage systems through hospitals. This type of micro pollutants to r emoval from wastewaters advanced wastewater treatment systems are needed that conventional wastewater treatment systems are inadequate. In addition to chemical procedures such as adsorption and ion exchange, advanced oxidation and membrane filtration proce sses have great promise for the removal of especially PPCPs. In addition to high removal of organic matter, the possibility of applicability to difficult wastes, low sludge production, high quality disinfection of effluent and less working space requiremen t are among the advantages of membrane processes. In this study as a priority, in hospitals which have a heavy pollution load, groups of macro and micro pollutants in hospital wastewaters with general characteristics of wastewaters consisting of a variety of sources is discussed in detail. Hospital wastewaters and urban wastewaters were compared in terms of these pollutants. Hospital wastewaters especially in terms of micro pollutants are more complex wastewaters than urban wastewaters. For the removal of macro and micro pollutants in hospital wastewaters treatment options and their implications in the literature are also included in this study.
Hospital Wastewater Macro pollutant Micro pollutant Pharmaceuticals Membrane Processes
Diğer ID | JA79SJ89YF |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.