Kesikli polimerleşme prosesi uygulanabilirliği ve esnekliği yüzünden endüstride sıkça kullanılır. Endüstriyel kesikli polimerleşme sistemlerinde, ana amaç tepkime süresini düşürmek ve aynı zamanda is tenen özelliklerde ürün elde etmektir. Polimer reaktörlerinin tasarım ve kontrolünde, reaksiyon ısısının ortamdan uzaklaştırılması ve ideal bir karışım sağlanması büyük önem taşır. Reaktör içindeki sıcaklık ve ısıl koşullar polimer kalitesini ve dönüşümünü çok fazla etkiler. Bu çalışmada metil metakrilat (MMA) polimerleşme reaktörünün dinamiği incelenmiş ve ceketli kesikli bir reaktörde ısıtıcının verdiği ısı miktarı ayarlanarak, kendinden ayarlamalı PID kontrol ile sıcaklık kontrolünün performansı araştırı lmıştır. Çalışma teorik ve deneysel olmak üzere iki kısımdan oluşmuş ve teorik sonuçlar deneysel çalışmada kullanılmıştır. Teorik çalışmada, kütle ve enerji denklikleri kurulup, çözümleri yapılmıştır. Genetik algoritma (GA), kendinden ayarlamalı PID kont rolün model ve ayar parametrelerinin bulunmasında kullanılmıştır. Bu parametreler kullanılarak, polimerleşme üç işletim koşulunda gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada çözelti polimerleşmesi seçilmiş, MMA, toluen ve benzoil peroksit (BPO) sırasıyla mono mer, çözücü ve başlatıcı olarak kullanılmıştır. Deney esnasında alınan numuneler ile istenen monomer dönüşümü ve ortalama molekül ağırlık değerlerine ulaşılıp ulaşılmadığına bakılmıştır. Sonuç olarak parametreleri GA ile bulunan kendinden ayarlamalı PID ko ntrol yönteminin reaktör içi sıcaklığını istenen set noktasında başarı ile tutabildiği ve istenilen özelliklere sahip polimetilmetakrilat ürün elde edildiği gözlenmiştir.
Polimetil metakrilat (PMMA) kesikli reaktör genetik algoritma kendinden ayarlamalı PID kontrol
The batch polymerization process is widely used in industry for its availability and flexibility in operations. The main objective in the batch polymerization process is to obtain the desired polymer properties as well as to reduce the batch reaction time. In the design and control of polymerization reactor, it is very important removing the heat of reaction and good ideal mixing. Temperature profiles and thermal conditions in the reactor cause significant changes in polymer quality and polymer conversion. In this study, the dynamic of methylmethacrylate (MMA) polymerization reactor and the performance temperature control by using self - tuning PID control method have been investigated by manipulating the heat flow through the heater in the jacketed batch rea ctor. This study proceeded in two stages namely theoretical and experimental, carrying the results from first to second. In theoretical work, mass and energy balance equations for this batch polymerization reactor were derived and solved. Genetic algorithm (GA) was used to find model parameters and tuning parameters of self - tuning PID control. By using these parameters polymerization have been carried out at different operation temperature. In this study, a solution polymerization was chosen, and MMA, tolue ne and benzyl peroxide (BPO) were used as monomer, solvent and initiator, respectively. During the experiments, the samples for conversion and molecular weight measurements were taken from the reactor at certain intervals. As a result, it was seen that sel f - tuning PID controller with the parameters found with GA resulted in a good performance for maintaining the reactor temperature at the desired set point and PMMA with desired properties was obtained.
Polimetil metakrilat (PMMA) kesikli reaktör genetik algoritma kendinden ayarlamalı PID kontro
Diğer ID | JA79SF28GD |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 29 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.