Son yıllarda küreselleşmenin artışıyla birlikte etkisini daha fazla gösteren rekabet etme zorunluluğu nedeniyle, müşteri memnuniyeti de giderek önem kazanmaktadır. Her geçen gün önemi daha da artan hizmet sektörü yapısı içinde sağlık sektörü de giderek ön plana çıkmaktadır. Sağlık sektöründeki hastane amaçlar ı ndan birisi de, maliyetlerin minimize edilip, çal ış ma kalitesinin ve verimlili ğ inin artt ı r ı lmasıdır. Bunun için çal ış an hem ş irelerin yeterli say ı da olmas ı oldukça önemlidir. Hem ş ire say ı s ı n ı n az olmas ı i ş yükünü artt ı raca ğı ndan, hizmet kalitesini dü ş ürecektir. Çal ış an say ı s ı n ı n fazla olmas ı ise maliyetleri artt ı raca ğı ndan tercih edilmeyecektir. Yapılan çalışmada, sağlık sektöründe faaliyet gösteren bir hastanede hemşire çizelgeleme problemi üzerinde durulmuştur. Müşteri memnuniyetini sağlayacak, hastane verimliliğini artırarak, maliyetleri minimize edecek şekilde, her vardiyada çalışması gereken hemşire sayıları bulunmuştur. Mevcut ve önerilen durum karşılaştırılmıştır.
Hemşire Çizelgeleme Optimizasyon 0-1 Doğrusal Amaç Programlama
Customer satisfaction becomes more important because of increasing competition. Health sector is prominent in the service sector. In health sector, hospitals objectives are minimizing the costs and increasing the quality of work and productivity. To achieve this goals, it is ve ry important to have a sufficient number of nurses. In sufficient number of nurses causes to increase the workload and reduce the quality of service. More than sufficient number of nurses cause to increase the costs and it will not be preferred.In this stu dy, focused on the nurse scheduling problem, application study has been done at a hospital and 0 - 1 linear goal programming model has been developed for selected hospital. The model has been solved, the optimum number of nurses per shift has been found to improve the productivity of the hospital and minimize the costs. Current and proposed situations are compared.
Diğer ID | JA79VS42NE |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 4 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.