Bu çalışmada, bazı metal katyonların (Al3+, Ca2+, Na+ ve K+ ) silikat minerallerinden feldspat ve kuvarsın yüzey özelliklerine etkisi ve bu etkinin fluorür (F- ) içeren ortamlarda nasıl değiştiği araştırılmıştır. Bunun için, bu metal katyonları içeren ortamlarda ve farklı pH’larda zeta potansiyeli ölçümleri yapılmıştır. Zeta potansiyeli ölçümleri sonucunda tek değerlikli metal katyonların etkisinin düşük seviyede olduğu, çift değerlikli kalsiyum katyonunun bazik pH değerlerinde, üç değerlikli alüminyumun ise bütün pH değerlerinde mineral yüzeylerine absorblandığı ve yüzey işaretini ve yükünü değiştirdiği belirlenmiştir. Feldspat ve kuvars yüzeylerindeki bu etkiler karşılaştırıldığında, pH 2-3 arasında (HCl/HF) alüminyum katyonunun feldspat ve kuvarsın yüzey özelliklerini farklı şekilde etkilediği ve küçük bir farklılık meydana getirdiği görülmüştür.
In this study, influence of some metal cations (Al3+, Ca2+, Na+ and K+ ) on surface properties of feldspar and quartz among silicate minerals, and how this influence changes in environments including fluoride (F- ) have been investigated. Therefore, zeta potential measurements have been made in environments including these metal cations and in different pHs. As a result of zeta potential measurements, it has been identified that the effect of single-valued metal cations is at a low level, and that bivalence calcium cation is absorbed in basic pH values and trivalent aluminum is absorbed in all pH levels on mineral surfaces, and changes surface sign and charge. When these effects on feldspar and quartz surfaces are compared, it has been seen that aluminum cation between pH 2-3 (HCI/HF) affects feldspar and quartz surface properties in different ways and causes a slight difference.
Other ID | JA79YU93RG |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 28 Issue: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.