Bu çalışmada, mikro ve mini hidroelektrik enerji santrallerinde (HES) kullanılmaya uygun, şebeke frekansı referans alınarak türbin giriş suyu ayarını yapabilen elektronik bir kontrol sisteminin prototipi gerçekleştirilmiştir. Mikrodenetleyici tabanlı bu sistemde alternatörün frekansı sıfır geçiş devresi ile ölçülmektedir. Tasarlanan governor sistemi, santrallerin enterkonnekte sisteme bağlanmasını kolaylaştıracak ve sistemdeki frekans dalgalanmalarını çok kısa sürede giderecektir. Bu sistemde mikrodenetleyici kullanılarak mekaniksel kayıplar ile tepki hızı en aza indirilmiş ve PLC ile karşılaştırıldığında maliyet açısından daha uygun bir kontrol sistemi ortaya konmuştur. Önerilen governor sistemi ile sistemin toplam verimi, donanım ömrü, esneklik ve sistemin güvenirliliği arttırılmıştır.
In this study, a prototype of an electronic control system that is suitable for use in micro and mini hydroelectric power plants (HPP) and capable of setting the turbine inlet water by reference to the grid frequency have been carried out. In this microprocessor-based system, the frequency of the alternator is measured with zero-crossing circuit.. The designed governor system will simplify the connection of power plants to the interconnected system and the frequency fluctuations in the system will eliminate in a very short of time. In this system, using the microprocessor, the mechanical losses and response time are minimized and when compared with PLC in terms of cost, a more appropriate control system has been introduced. The total efficiency, the equipment life, the flexibility and the reliability of the system are increased with the proposed governor system.
Diğer ID | JA79ZD86GP |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 28 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.