Kentlerde üretilen katıatıkların türünde ve miktarında nüfus artışıve teknolojik gelışmelere paralel olarak son yıllarda büyük bir artışolmu ştur. Katıatıklarıniçerisinde gerıdönü şebilir atıklar önemlıbir yere sahiptir. Bu çalışmada Erciyes Üniversitesıörne ğinde üniversite yerle şkelerinde üretilen gerıdönü şebilir katıatıkların karakterizasyonu amaçlanmaktadır. Ara ştırma Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi’nde 2010-2011 akademik yılıiçerisinde (Ekim 2010 – Mayıs 2011) yürütülmü ştür. Her ay bir hafta boyunca fakültede üretilen toplam katıatık ve toplam gerıdönü şebilir katıatık miktarlarıölçülmü ştür. Bu değerler kullanılarak bütün yerle şkeiçin atık türleri ve miktarlarıtahmin edilmıştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi’nde Ekim 2010 – Mayıs 2011 döneminde bir haftada ortalama 491 kg katıatık üretilmıştir. Bu atıkların yakla şık %73’ü gerıdönü şebilir atıklardır. Gerıdönü şebilir atıklariçerisinde cam %47, ka ğıt-karton %31, plastik %13 ve metal %9’luk paya sahiptir. Erciyes Üniversitesıiçin akademik yıl boyunca üretilen toplam atık miktarının en az 116 ton ve gerıdönü şebilir katıatık miktarınınise en az 84 ton olduğu tahmin edilmıştir.
Katı atıklar geri dönüşebilir katı atıklar atık envanteri üniversite yerleşkeleri Erciyes Üniversitesi
Due to rapid population growth and technological developments, there has been a significant increase in magnitude and type of solid wastes generated in cities in recent years. Recyclable wastes constitute an important part of solid w astes. In this study, we aim to characterize the recyclable solid wastes generated at university campuses by analyzing the wastes generated at Erciyes University. The study was conducted at the Faculty of Engineering at Erciyes University during the 2010-2011 academic year (October 2010 – May 2011). In each month, the amounts of total wastes and recyclable solid wastes were measured daily for a week. The results showed that during the October 2010 – May 2011 period, 491 kg solid wastes were produced per week at the Faculty of Engineering. 73% of these wastes were recyclable wastes. Of recyclable solid wastes, 47% of solid wastes was glass, 31% was paper, 13% was plastic and 9% was metal. Total amount of solid wastes and recyclable solid wastes generated at Erciyes University was predicted to be at least 116 tons and 86 tons, respectively.
Other ID | JA79YT28UK |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 28 Issue: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.