Bu çalışmada, beş adet iş istasyonundan oluşan hipotetik seri üretim hattı üzerinde itme, çekme ve senkronize üretim sistemlerinin performansı incelenmiştir. İtme, çekme ve senkronize üretim sistemlerinin benzetim modelleri üzerinde yapılan deneylerle süreç içi envanter, sistem çıktısı ve akış süresi değerleri üzerine belirlenen dört faktörün etkisi araştırılmıştır. Yapılan deneylerde akışı maksimize edecek şekilde optimize edilen itme, çekme ve senkronize üretim sistemleri aynı sistem çıktısını farklı ortalama süreç içi envanter seviyeleri ile gerçekleştirmişlerdir. Kanban, sabit süreçiçi envanter (CONWIP) ve trampet-tampon-kordon (DBR) sistemleri her durumda diğer sistemlerden daha iyi performans göstermiştir. Kanban, CONWIP ve DBR sistemleri kendi aralarında kıyaslanmış, birinin diğerlerine bariz üstünlüğü olmadığı ve üstünlük durumunun belirlenen faktörlere bağlı olduğu görülmüştür. Ortalama süreç içi envanter değerinin en düşük değere sahip olması için performans karakteristiği üzerinde etkili olduğu düşünülen faktörlerin seviyeleri Kanban, CONWIP ve DBR sistemleri için faktör etkilerinin grafiksel gösterimi metodu kullanılarak belirlenmiştir.
İtme sistemi çekme sistemi senkronize üretim sistemi üretim kontrol sistemleri
In this study, performances of push, pull and synchronous production systems are investigated over a hypothetical serial line that consists of five work stations. The effects of four factors, i.e., work in process inventory level, system’s output rate and flow time, on the system performance measures were tested conducting experiments via simulation models of push, pull and synchronous production systems. At the result of the experiment, optimized push, pull and synchronous production systems generated same quantity of system’s output at the different level of work in process inventory. Kanban, constant work in process (CONWIP) and drum-buffer-rope (DBR) systems gave better performance than other systems’ performance. Kanban, CONWIP and DBR systems were compared with each other. This comparing showed us the best production system is changing at every scenario. The performances of the systems depend on the factor levels. To determine the best factor levels combination for Kanban, CONWIP and DBR systems the method of graphical representation of factors effects was used at this study.
Push system pull system synchronous production system production control systems
Diğer ID | JA82BK73VH |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 27 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.