Bu çalışmada, In-Bi-Sn ötektik alaşımı için ötektik mesafe değerleri, (λ) bu alaşımın fiziksel parametreleri kullanılarak Wilde-Froyen-Witusiewicz-Hecht (WFWH) teorik modeli ile hesaplandı. Ötektik mesafelerin teorik değerleri, InBi-Sn ve In-Bi-Cd üçlü alaşımları için elde edilen deneysel sonuçlarla karşılaştırıldı. Hesaplanan ötektik mesafe değerlerinin deneysel değerlere oldukça yakın olduğu tespit edildi. Ayrıca, In-Bi-Sn alaşım sistemi için yüksek hızlarda teorik olarak hesaplanan ötektik mesafe değerlerinin farklı araştırmacılar tarafından düşük hızlarda deneysel olarak ölçülen değerlerle oldukça uyumlu olduğu, diğer taraftan, In-Bi-Cd ötektik sistemi için elde edilen deneysel λ değerlerinin In-Bi-Sn öteklik sistemi için teorik ve deneysel olarak elde edilen λ değerlerinden daha büyük olduğu tespit edildi
Ternary alloys Directional solidification Eutectics Microstructure Theoretical models
In present work, values of eutectic spacing (λ) for In-Bi-Sn eutectic alloy were calculated with Wilde-Froyen-Witusiewicz-Hecht’s (WFWH) theoretical model by using the physical parameters of In-Bi-Sn eutectic alloy. The theoretical values of eutectic spacing have been compared with the experimental results obtained from In-Bi-Sn and In-Bi-Cd ternary alloys. It was found that, the values of theoretical eutectic spacings are very close the values of the experimental eutectic spacing for In-Bi-Sn eutectic alloy. Moreover, it was also found that, the theoretical eutectic spacing values at high-speed ranges are highly compatible with the experimental results obtained by different researchers at low-speed ranges for In-Bi-Sn eutectic alloy, in the other hand, the experimental values of λ for In-Bi-Cd eutectic alloy are fairly higher than experimental and theoretical values of λ for In-Bi-Sn eutectic alloy
Diğer ID | JA82JD82VN |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 26 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.