Mukavemet ve tokluk özellikleri açısından büyük çaplı borulara olan talep son yıllarda yükselmiştir. Termomekanik haddelenmiş mikroalaşımlı çeliklerden üretilen bu borular mekanik özellikler bakımından yüksek mükavemet, düşük darbe geçiş sıcaklığı ve iyi kaynaklanabilme özellikleri ile kullanım esnasında çalışma şartlarına oldukça dayanıklı malzemeler konumuna gelmişlerdir. Bu çalışmada birbirinden farklı kimyasal bileşime sahip dört boru çeliğinde mikroyapı mekanik özellikler ilişkisi araştırılmıştır. Mekanik özellikler çekme, çentik darbe ve üç nokta eğme deneyleri ve sertlik ölçümleri ile belirlenirken, mikroyapılar optik ve tarama elektron mikroskobunda incelenmiştir. Ferit tane büyüklükleri ortalama tane çapı belirleme yöntemiyle, hacim oranları ise lineer kesişim yöntemiyle belirlenmiştir. Ferit tane boyutunun küçülmesi ve hacim oranının yükselmesiyle mekanik özelliklerde iyileşmeler kaydedilmiştir. Elde edilen malzeme büyüklükleri arasında bağıntılar kurulmuştur.
In recent years the steels with larger diameter have been used in pipe lines in large amounts, where the higher strength and toughness required. These steels became strength materials because of their good mechanical characteristics in operating conditions. The present article is intended the relationships between microstructure and mechanical properties of thermo mechanical treated pipe line steels which have different micro alloyed elements. The mechanical characteristics of steels are determined by tensile, notch bend impact, three point bending tests and hardness measurements and the microstructures are characterized by optical and scanning electron microscope. Volume fractions were determined by linear cutting techniques and grain sizes were determined by average grain size techniques. The mechanical characteristics improve with an increase in the ferrite volume fraction and a decrease in ferrite grain sizes. The relation is found between these material sizes.
Diğer ID | JA83DS35AE |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 22 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.