BibTex RIS Cite

Laser-Metal Etkileşiminde Sıcaklık ve Basınç Değişimlerinin İncelenmesi

Year 2003, Volume: 19 Issue: 1, 18 - 27, 01.06.2003

Abstract

Laser ışımasına maruz kalan bir metalde meydana gelen ısı transferi olayı ısı iletim teorisi ile açıklanır. Bir metaldeki moleküllerin hız dağılımı için Maxwell Kanunu, absorbe edilen ışın akışı için enerjinin korunumu ve sıcaklığın bir fonksiyonu olarak gizli ısı ifadeleri bu karışık problemin çözülmesinde kullanılmıştır. Böyle bir analizin neticesinde dengede ısı üretimi ve ısıl yayılma, sıvı yüzeyden buharlaşma, eriyen sahada nükleasyon, kritik nokta patlaması ve süper ısıtılmış bir katı yüzeyden buharlaşma mekanizmaları tanımlanmıştır.Denge şartları altında daha önce izah edilmemiş olan buhar ve metal ejeksiyonu mekanizması alüminyum, bakır, çelik ve tungsten için tanımlanmıştır. Denge şartlarının gerçekleşmediği sıvı patlaması olayı ise durulma zamanı esas alınarak tahmin edilmiştir

INVESTIGATION OF CHANGING TEMPERATURE AND PRESSURE IN LASER-METAL INTERACTION

Year 2003, Volume: 19 Issue: 1, 18 - 27, 01.06.2003

Abstract

The heating process in a metal subject to laser radiation is theoretically explored to the limit that is possible with condition theory. Maxwell’s law for the distribution of velocities of the molecules in a metal, the conservation of energy for the absorbed light flux and the formulation of latent heat as a function of temperature are used to solve the complex problem. In the result of such an analysis is described heat production and thermal diffusion in equilibrium, vaporization from a liquid surface, critical point explosions and vaporization from a super heated solid surface mechanisms.Under equilibrium conditions of surface interaction, the division between pure vaporization and the hitherto unexplained phenomenon of liquid ejection is described graphically for aluminium, cooper, iron and tungsten. Finally, relaxation times are used to predict laser performance in burst mode, where equilibrium conditions may not be reached

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA83HF47CE
Journal Section Articles
Authors

Abdurrahim Bölükbaşı This is me

İsak Kotcioğlu This is me

Bekir Sami Yılbaş This is me

Muammer Zırzakıran This is me

Publication Date June 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 19 Issue: 1

Cite

APA Bölükbaşı, A., Kotcioğlu, İ., Yılbaş, B. S., Zırzakıran, M. (2003). Laser-Metal Etkileşiminde Sıcaklık ve Basınç Değişimlerinin İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 19(1), 18-27.
AMA Bölükbaşı A, Kotcioğlu İ, Yılbaş BS, Zırzakıran M. Laser-Metal Etkileşiminde Sıcaklık ve Basınç Değişimlerinin İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. June 2003;19(1):18-27.
Chicago Bölükbaşı, Abdurrahim, İsak Kotcioğlu, Bekir Sami Yılbaş, and Muammer Zırzakıran. “Laser-Metal Etkileşiminde Sıcaklık Ve Basınç Değişimlerinin İncelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 19, no. 1 (June 2003): 18-27.
EndNote Bölükbaşı A, Kotcioğlu İ, Yılbaş BS, Zırzakıran M (June 1, 2003) Laser-Metal Etkileşiminde Sıcaklık ve Basınç Değişimlerinin İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 19 1 18–27.
IEEE A. Bölükbaşı, İ. Kotcioğlu, B. S. Yılbaş, and M. Zırzakıran, “Laser-Metal Etkileşiminde Sıcaklık ve Basınç Değişimlerinin İncelenmesi”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, vol. 19, no. 1, pp. 18–27, 2003.
ISNAD Bölükbaşı, Abdurrahim et al. “Laser-Metal Etkileşiminde Sıcaklık Ve Basınç Değişimlerinin İncelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 19/1 (June 2003), 18-27.
JAMA Bölükbaşı A, Kotcioğlu İ, Yılbaş BS, Zırzakıran M. Laser-Metal Etkileşiminde Sıcaklık ve Basınç Değişimlerinin İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2003;19:18–27.
MLA Bölükbaşı, Abdurrahim et al. “Laser-Metal Etkileşiminde Sıcaklık Ve Basınç Değişimlerinin İncelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, vol. 19, no. 1, 2003, pp. 18-27.
Vancouver Bölükbaşı A, Kotcioğlu İ, Yılbaş BS, Zırzakıran M. Laser-Metal Etkileşiminde Sıcaklık ve Basınç Değişimlerinin İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2003;19(1):18-27.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.