BibTex RIS Kaynak Göster

Uae’lerin Gelişimi Ve Bir Bgf Devresinin Voltaj Ve Akım Modunda FTFN İle Gerçekleştirilmesi

Yıl 2003, Cilt: 19 Sayı: 1, 38 - 49, 01.06.2003

Öz

Bu çalışmada son yıllarda voltaj modlu opamp’ın bazı sınırlamalarını gidermek için geliştirilen akım modlu üniversal aktif eleman (UAE-Universal Active Element) yapılarından bazıları tanıtılmıştır. Böylece akım modlu yapıların kullanım alanlarından ve karakteristik özelliklerinden dolayı voltaj modlu yapılara olan üstünlüğü gösterilmiştir. Akım ve voltaj modlu Bant Geçiren Filtre (BGF-Band Pass Filter) devresi akım modlu yapılar içinden opamp ve akım taşıyıcılarına göre daha esnek ve fazla uygulama alanında kullanılabildiği için de çok yönlü bir eleman olan dört terminalli değişken nullor (FTFN-Four Terminal Floating Nullor) ile gerçekleştirilmiştir. Devrelerin teorik analizi ve PSPICE elektronik devre benzetim programı yardımıyla benzetim işlemleri gerçekleştirilmiştir. Benzetim sonuçlarının teorik sonuçları doğruladığı görülmüştür

THE PROGRESS OF UAEs AND THE REALISATION OF A BPF CIRCUIT USING VOLTAGE AND CURRENT-MODE FTFN

Yıl 2003, Cilt: 19 Sayı: 1, 38 - 49, 01.06.2003

Öz

In this study; it is introduced that some current-mode universal active elements structure that recently improved to prevent some restrictions of voltage-mode opamps. Hence it is demonstrated that current-mode structure superiority in respect of voltage-mode structure due to current-mode structure’s usage area and characteristic feature. Voltage and current-mode BPF circuit is realised with FTFN among current-mode scructure since it is more flexible and more versatile building block than opamp and current conveyor. Circuits’ theoretical analysis has been done and simulation process has been realised with PSPICE electronic circuits simulation programme. It is shown that simulation results verify the theoretical consideration

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83HH25GY
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Esma Uzunhisarcıklı Bu kişi benim

Mustafa Alçı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uzunhisarcıklı, E., & Alçı, M. (2003). Uae’lerin Gelişimi Ve Bir Bgf Devresinin Voltaj Ve Akım Modunda FTFN İle Gerçekleştirilmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 19(1), 38-49.
AMA Uzunhisarcıklı E, Alçı M. Uae’lerin Gelişimi Ve Bir Bgf Devresinin Voltaj Ve Akım Modunda FTFN İle Gerçekleştirilmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Haziran 2003;19(1):38-49.
Chicago Uzunhisarcıklı, Esma, ve Mustafa Alçı. “Uae’lerin Gelişimi Ve Bir Bgf Devresinin Voltaj Ve Akım Modunda FTFN İle Gerçekleştirilmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 19, sy. 1 (Haziran 2003): 38-49.
EndNote Uzunhisarcıklı E, Alçı M (01 Haziran 2003) Uae’lerin Gelişimi Ve Bir Bgf Devresinin Voltaj Ve Akım Modunda FTFN İle Gerçekleştirilmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 19 1 38–49.
IEEE E. Uzunhisarcıklı ve M. Alçı, “Uae’lerin Gelişimi Ve Bir Bgf Devresinin Voltaj Ve Akım Modunda FTFN İle Gerçekleştirilmesi”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 19, sy. 1, ss. 38–49, 2003.
ISNAD Uzunhisarcıklı, Esma - Alçı, Mustafa. “Uae’lerin Gelişimi Ve Bir Bgf Devresinin Voltaj Ve Akım Modunda FTFN İle Gerçekleştirilmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 19/1 (Haziran 2003), 38-49.
JAMA Uzunhisarcıklı E, Alçı M. Uae’lerin Gelişimi Ve Bir Bgf Devresinin Voltaj Ve Akım Modunda FTFN İle Gerçekleştirilmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2003;19:38–49.
MLA Uzunhisarcıklı, Esma ve Mustafa Alçı. “Uae’lerin Gelişimi Ve Bir Bgf Devresinin Voltaj Ve Akım Modunda FTFN İle Gerçekleştirilmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 19, sy. 1, 2003, ss. 38-49.
Vancouver Uzunhisarcıklı E, Alçı M. Uae’lerin Gelişimi Ve Bir Bgf Devresinin Voltaj Ve Akım Modunda FTFN İle Gerçekleştirilmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2003;19(1):38-49.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.