Research Article
BibTex RIS Cite

Endüstriyel Kaynaklı Gürültü Kirliliğinin Araştırılması ve Bir Tekstil Fabrikasında Uygulama Örneği

Year 2016, Volume: 32 Issue: 2, 0 - 0, 01.09.2016

Abstract

Sanayi kaynaklı kirlilik yükleri göz önüne alındığında, ilk sıraları hava kirliliği, su kirliliği gibi etmenler almasına rağmen gürültü seviyelerinin istenmeyen, hatta tahrip edici değerlerde olduğu bilinmektedir. Ortamda oluşan gürültü kirliliği, işin işleyişine, verimine hatta işçi sağlığına ciddi zararlar verebilmektedir. Gürültü kirliliği, gerek oluşum periyodundaki sıklıklar, gerekse maruz kalma süreleri göz önüne alındığında birçok olumsuz etkinin temel nedeni olarak görülebilir. Bu çalışmada endüstriyel kaynaklı bir kirlilik tipi olan gürültü kirliliğinin, oluşum ve etki mekanizmaları incelenmiştir. Bu amaçla Kayseri ilinde faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasının dokuma bölümünde, maruz kalınan gürültü değerlerini belirlemek üzere, gürültü ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen değerler incelendiğinde, belirlenen ortalama eşdeğer gürültü düzeyleri 73,4 ile 94,4 dBA aralığında değişmektedir. Ölçümlerde dokuma ünitesinin bazı bölümlerinde gürültü düzeylerinin, Gürültü Kontrolü Yönetmeliği Tablo 2’de müsaade edilen değerlerin üzerinde olduğu anlaşılmaktadır. Belirlenen eşdeğer gürültü düzeyi değerleri, işçilerin işitme özellikleri ve işitme kayıpları noktasında incelenmiş ve etkileri kıyaslanmıştır. Bu çalışma ile gürültünün kaynağında azaltılması ve işçilerin gürültünün olumsuz etkilerinden korunmalarına yönelik öneriler sunulmuştur.

References

  • Referans1
Year 2016, Volume: 32 Issue: 2, 0 - 0, 01.09.2016

Abstract

References

  • Referans1
There are 1 citations in total.

Details

Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Mahmut Soylu This is me

Ömür Gökkuş This is me

Publication Date September 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 32 Issue: 2

Cite

APA Soylu, M., & Gökkuş, Ö. (2016). Endüstriyel Kaynaklı Gürültü Kirliliğinin Araştırılması ve Bir Tekstil Fabrikasında Uygulama Örneği. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 32(2).
AMA Soylu M, Gökkuş Ö. Endüstriyel Kaynaklı Gürültü Kirliliğinin Araştırılması ve Bir Tekstil Fabrikasında Uygulama Örneği. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. September 2016;32(2).
Chicago Soylu, Mahmut, and Ömür Gökkuş. “Endüstriyel Kaynaklı Gürültü Kirliliğinin Araştırılması Ve Bir Tekstil Fabrikasında Uygulama Örneği”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32, no. 2 (September 2016).
EndNote Soylu M, Gökkuş Ö (September 1, 2016) Endüstriyel Kaynaklı Gürültü Kirliliğinin Araştırılması ve Bir Tekstil Fabrikasında Uygulama Örneği. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32 2
IEEE M. Soylu and Ö. Gökkuş, “Endüstriyel Kaynaklı Gürültü Kirliliğinin Araştırılması ve Bir Tekstil Fabrikasında Uygulama Örneği”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, vol. 32, no. 2, 2016.
ISNAD Soylu, Mahmut - Gökkuş, Ömür. “Endüstriyel Kaynaklı Gürültü Kirliliğinin Araştırılması Ve Bir Tekstil Fabrikasında Uygulama Örneği”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32/2 (September 2016).
JAMA Soylu M, Gökkuş Ö. Endüstriyel Kaynaklı Gürültü Kirliliğinin Araştırılması ve Bir Tekstil Fabrikasında Uygulama Örneği. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2016;32.
MLA Soylu, Mahmut and Ömür Gökkuş. “Endüstriyel Kaynaklı Gürültü Kirliliğinin Araştırılması Ve Bir Tekstil Fabrikasında Uygulama Örneği”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, vol. 32, no. 2, 2016.
Vancouver Soylu M, Gökkuş Ö. Endüstriyel Kaynaklı Gürültü Kirliliğinin Araştırılması ve Bir Tekstil Fabrikasında Uygulama Örneği. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2016;32(2).

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.