Çalışmanın amacı örgüt kültürünün sosyal kaytarma davranışı üzerindeki etkisinde örgütsel dışlanmanın aracı rolünü anlamaya odaklanmaktadır. Araştırma çalışma grubunu, Ankara ilindeki kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren 100 ve üzeri işgörene sahip rekreasyon (eğlence), konaklama, yiyecek-içecek ve turizm işletmelerinin (seyahat acentaları vb.) işgörenleri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplamada anket tekniğinden faydalanılmıştır. Toplamda 452 sağlıklı anket formu elde edilerek veri setini oluşturmaktadır. Düzenlenmiş olan anket formda dört bölüm yer almaktadır. Anket formunda; kişisel bilgi formu, örgüt kültürü ölçeği, sosyal kaytarma ölçeği ve örgütsel dışlanma ölçeği bulunmaktadır. Ölçeklere verilen cevaplar SPSS programından yardım alınarak analiz edilmesi sonucunda; örgüt kültürü algısı ile sosyal kaytarma davranışı arasında orta şiddetli, anlamlı ve negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Öte yandan örgüt kültürü algısı ile örgütsel dışlanma algısı arasında düşük şiddetli, anlamlı ve negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Ancak “Örgüt kültürünün sosyal kaytarma üzerindeki etkisinde örgütsel dışlanmanın aracı rolü vardır.” hipotezi desteklenmemiştir.
The aim of the study focuses on understanding the mediating role of organizational ostracism in the effect of organizational culture on social loafing behavior. The research study group consists of employees of recreation (entertainment), accommodation, food and beverage and tourism businesses (travel agencies, etc.) with 100 or more employees operating in the public and private sectors in Ankara. Within the scope of the research, survey technique was used to collect data. A total of 452 healthy survey forms were obtained and constitute the data set. There are four sections in the prepared survey form. In the survey form; There are personal information form, organizational culture scale, social loafing scale and organizational exclusion scale. As a result of analyzing the answers given to the scales with the help of SPSS program; A moderate, significant and negative relationship was found between the perception of organizational culture and social loafing behavior. On the other hand, a low-severity, significant and negative relationship was determined between the perception of organizational culture and the perception of organizational ostracism. However, "Organizational ostracism has a mediating role in the effect of organizational culture on social loafing." hypothesis was not supported.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Business Administration |
| Journal Section | Research Articles |
| Authors | |
| Early Pub Date | April 25, 2025 |
| Publication Date | April 30, 2025 |
| Submission Date | July 10, 2024 |
| Acceptance Date | February 4, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Issue: 70 |