Research Article

Dijital Emek ve Kullanıcı İçeriğinin Metalaşması: Katılımcı Sözlük Yazarları Üzerine İnceleme

Volume: 5 Number: 4 July 30, 2018
TR EN

Dijital Emek ve Kullanıcı İçeriğinin Metalaşması: Katılımcı Sözlük Yazarları Üzerine İnceleme

Abstract

İnternet teknolojileri ve sosyal medya uzun bir süredir toplumsal hayatın önemli bir parçasıdır. Sosyal medya araçlarında kullanıcıların faaliyetleri ve bunun internet ekonomisinde yeri dijital emek kavramı ile iş olarak görülmeyen üretim biçimleri içinde bir dizi duygusal ve sosyal aktiviteyi kapsar. Dijital emek, çevrimiçi medya için bilgi ve içerik oluşturulurken ödenmemiş emeğin sömürülmesi olarak tanımlanır. Bu çalışma, emek-dijital emek, “somut-soyut (maddi olmayan) meta karşıtlıklarını incelemeyi, bu türden maddi olmayan emek ve metaların niteliğini araştırmayı, dijital emek ve içerik üretim süreci üzerindeki etkisini ve olumlu/olumsuz yönlerini tartışmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye’de katılımcı sözlüklerde yazan kullanıcılar ile yapılan derinlemesine görüşmelerin analizi ile sosyal medya kullanıcılarının eğilimlerinin neler olduğu ortaya konulmuştur. Sosyal ağlarda ve katılımcı sözlüklerdeki deneyimleri tartışarak bunun emek ile ilişkisi ve farkını açıklayan araştırmada ayrıca katılımcı sözlük yazarlarının kişisel verilerinin ikincil kullanımı hakkındaki düşünceleri de tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma da özellikle kullanıcıların katılımcı sözlüklerde yazma ve çalışma süresini bir “mesai” olarak tanımlamamakta, bunu daha çok “eğlence” olarak gördükleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca kullanıcıların katılımcı sözlüklerde geliştirdikleri aidiyet duygusu ve kimliğin önemi tespit edilmiştir.

Keywords

References

  1. Binark, M. Kılıçbay, B. (2005). İnternet, Toplum, Kültür, Ankara: Epos Yayınları.
  2. Bottomore, T. (2005) Marksist Düşünce Sözlüğü, (M. Tunçay, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları. (1983)
  3. Castells. M. (2008). Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum Ve Kültür Ağ Toplumun Yükselişi, (E. Kılıç, Çev.). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  4. Castells. M. (2016). İletişim Gücü. (E. Kılıç, Çev.). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  5. Demir, O. Ö., (2011) Nitel Araştırma Yöntemleri, K. Böke, (Der). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 3. Baskı, İstanbul, Alfa Yayınları.
  6. Dijk, J. V. (2016), Ağ Toplumu, (Ö. Sakin, Çev.), İstanbul: Epsilon Yayıncılık. (2006).
  7. Fuchs, C. (2014). Bilişsel Kapitalizm ya da Enformasyonel Kapitalizm? Enformasyonel Ekonomide Sınıfın Rolü. M. A. Peters ve E. Bulut (Ed.), Bilişsel Kapitalizm: Eğitim ve Dijital Emek (s. 137–189). İstanbul: Notabene Yayınları.
  8. Fuchs, C. (2016). Sosyal Medya Eleştirel Bir Giriş, (D. Saraçoğlu, İ. Kalaycı, Çev.). İstanbul, Nota Bene Yayınları. (2013)

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 30, 2018

Submission Date

April 30, 2018

Acceptance Date

June 22, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 5 Number: 4

APA
Duman, K., & Özdoyran, G. (2018). Dijital Emek ve Kullanıcı İçeriğinin Metalaşması: Katılımcı Sözlük Yazarları Üzerine İnceleme. Erciyes İletişim Dergisi, 5(4), 75-99. https://doi.org/10.17680/erciyesiletisim.419811
AMA
1.Duman K, Özdoyran G. Dijital Emek ve Kullanıcı İçeriğinin Metalaşması: Katılımcı Sözlük Yazarları Üzerine İnceleme. JEC. 2018;5(4):75-99. doi:10.17680/erciyesiletisim.419811
Chicago
Duman, Kenan, and Güven Özdoyran. 2018. “Dijital Emek Ve Kullanıcı İçeriğinin Metalaşması: Katılımcı Sözlük Yazarları Üzerine İnceleme”. Erciyes İletişim Dergisi 5 (4): 75-99. https://doi.org/10.17680/erciyesiletisim.419811.
EndNote
Duman K, Özdoyran G (July 1, 2018) Dijital Emek ve Kullanıcı İçeriğinin Metalaşması: Katılımcı Sözlük Yazarları Üzerine İnceleme. Erciyes İletişim Dergisi 5 4 75–99.
IEEE
[1]K. Duman and G. Özdoyran, “Dijital Emek ve Kullanıcı İçeriğinin Metalaşması: Katılımcı Sözlük Yazarları Üzerine İnceleme”, JEC, vol. 5, no. 4, pp. 75–99, July 2018, doi: 10.17680/erciyesiletisim.419811.
ISNAD
Duman, Kenan - Özdoyran, Güven. “Dijital Emek Ve Kullanıcı İçeriğinin Metalaşması: Katılımcı Sözlük Yazarları Üzerine İnceleme”. Erciyes İletişim Dergisi 5/4 (July 1, 2018): 75-99. https://doi.org/10.17680/erciyesiletisim.419811.
JAMA
1.Duman K, Özdoyran G. Dijital Emek ve Kullanıcı İçeriğinin Metalaşması: Katılımcı Sözlük Yazarları Üzerine İnceleme. JEC. 2018;5:75–99.
MLA
Duman, Kenan, and Güven Özdoyran. “Dijital Emek Ve Kullanıcı İçeriğinin Metalaşması: Katılımcı Sözlük Yazarları Üzerine İnceleme”. Erciyes İletişim Dergisi, vol. 5, no. 4, July 2018, pp. 75-99, doi:10.17680/erciyesiletisim.419811.
Vancouver
1.Kenan Duman, Güven Özdoyran. Dijital Emek ve Kullanıcı İçeriğinin Metalaşması: Katılımcı Sözlük Yazarları Üzerine İnceleme. JEC. 2018 Jul. 1;5(4):75-99. doi:10.17680/erciyesiletisim.419811

Cited By