Amaç: Bu çalışma, üniversite eğitimi nedeniyle yurtta kalan kız öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını okul ve tatil zamanlarında ayrı ayrı incelemek, öğün tüketimi ile vücut imajı, bireyin duygusal durumu ve akademik başarısı arasındaki ilişkileri araştırmak amacıyla planlandı. Gereç ve yöntem: Araştırmaya yaşları 20.12±1.39yıl olan, yurtta kalan 74 üniversiteli kız öğrenci dahil edildi. Okul akademik başarıları, öğün tüketim bilgileri ve diyet yapma durumları sorgulandı. Araştırmacı tarafından düzenlenmiş bir anket kapsamında öğrencilerin beslenme düzeylerinin, farklı duygusal durumlardaki iştah seviyeleri, vücut imajı memnuniyeti, kilo almaya karşı korkuları, ailelerinin vücut görüntüleriyle ilgili tutumları ve genel sağlık düzeyleri görsel analog skala kullanılarak incelendi. Sonuçlar: Okul ile tatil zamanı kıyaslandığında, ortalama öğün sayısı (p=0.045), beslenme düzeyleri arasında (p=0.001) ve üzüldüklerinde ve sevindiklerinde iştah düzeyleri karşılaştırıldığında (p=0.014) istatistiksel anlamlı farklar vardı. Öğrencilerin vücut kütle indeksi ile kilo almaya karşı korkuları (r=0.36;p=0.002), ailelerinin vücut görüntüleriyle ilgili tutumları (r=0.27p=0.018) ve vücut imajı memnuniyeti (r=-0.37;p=0.001) arasında korelasyon bulundu. Bunların yanı sıra, tatillerde ve okulda beslenme düzeyleri ile okul akademik başarı düzeyleri (sırasıyla r=0.27;p=0.018 ve r=0.29;p=0.010) arasında da ilişki tespit edildi.Tartışma: Beslenme ile vücut imajı memnuniyeti, duygusal durum ve akademik başarı arasındaki yakın ilişkiler nedeniyle doğru ve yeterli beslenme konusu rehabilitasyon ekibi, yurt yetkilileri ve eğitimciler tarafından dikkate alınmalıdır. Daha geniş grupların dahil edildiği ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır
Purpose: This study was planned to investigate nutritional habits of female students living in the dormitories
in school days and holidays separately, and to examine relations among meal consumption, body image,
emotional status and academic achievement. Material and methods Seventy-four female students in
college dormitories (age=20.12±1.39years) were enrolled. Information on academic achievement, meal time
data and dieting status were asked. Within the scope of a survey organized by the researcher, nutrition habits,
levels of appetite in different emotional status, body image satisfaction, fear of weight gain, parents’ attitudes
about body images and levels of general health was analyzed by visual analog scale. Results. When we
compared school day with holiday, there were significant differences in nutrition habits (p=0.045), number of
meal consumption (p=0.001), and when their appetite in sadness and happiness were compared (p=0.014).
There were correlations between body mass index and fear of weight gain (r=0.36;p=0.002), parents’ attitudes
about body images (r=0.27p=0.018), and body image satisfaction (r=-0.37;p=0.001). And also, correlations
were determined between nutrition habit and academic performance in holidays and school time (respectively
r=0.27;p=0.018, r=0.29;p=0.010). Conclusion: Due to close relationship among nutrition and body image
satisfaction, psychosocial situations and academic success, accurate and adequate nutrition must be paid
attention by the rehabilitation team, dormitory administration and teachers. Further studies including larger
groups are needed.
Other ID | JA64BN72EH |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 1 Issue: 2 |
Journal of Occupational Therapy and Rehabilitation by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International