BibTex RIS Cite

Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Taktil Tercihlerinin Karşılaştırılması

Year 2014, Volume: 2 Issue: 1, 21 - 28, 01.01.2014

Abstract

Amaç: Çalışmamızın amacı; yaygın gelişimsel bozukluğu (YGB) olan çocuklar ile normal gelişim gösteren çocukların taktil tercihlerini karşılaştırmak ve bu tercihleri somatoduyusal açıdan incelemektir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda yaşları 3-5 yıl arasında değişen; YGB tanısı ile takip edilen (Grup I; n:15) ve normal gelişim gösteren (Grup II; n:15) toplam 30 çocuğun taktil tercihi; Taktil Uyaran Tercih Testi ile; somatoduyusal algısı; Güney Kaliforniya Duyu Bütünleme ve Praksis Testi somatoduyusal algı alt testleri ile değerlendirildi. Sonuçlar istatistksel olarak karşılaştırıldı. Sonuçlar: YGB’li çocukların istatistiksel olarak anlamlı şekilde sert objelere dokunmayı tercih ettikleri tespit edilirken (r:0,823, p<0,05); normal gelişim gösteren çocukların istatistiksel olarak anlamlı taktil tercihlerinin olmadığı (r: 0,322, p<0,05) tespit edildi. Grup I’de taktil tercih ile parmak tanıma testi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (r: 0,873; p<0,05) Tartışma: YGB’li çocukların yumuşak objelerden kaçınıp; sert objeleri tercih etmelerinin nedeninin azalmış taktil farkındalıklarından kaynaklanan yoğun vücut farkındalığı arayışı olduğu düşünülmektedir. Bu sonuç; YGB’li çocuklara yönelik hazırlanacak rehabilitasyon programları ve ekipman tercihinde göz önünde bulundurulabilir. Konu ile ilgili ileri çalışmaların yapılması önerilmektedir

Comparison of Tactile Preferences in Children with Pervasive Developmental Disorder and Normal Developing Children

Year 2014, Volume: 2 Issue: 1, 21 - 28, 01.01.2014

Abstract

Purpose: The aim of the study is to compare the tactile preferences of normal developing children and children with pervasive developmental disorder (PDD) and investigate the relationships between tactile preference and somatosensoriel perception. Material and methods: 15 normal developing (Group I, n = 15 ) and 15 (Group II, n = 15) child with pervasive developmental disorder were asked to identify their tactile preference by Tactile Stimulus Preference Test and somatosensoriel perception was assessed with somatosensory subsets of Southern California Sensory Integration and Praxis Test. Results were compared. Results: Group I choose hard objects significantly more than soft objects (r:0,823, p<0,05); while Group II had no significant tactile preferences (r: 0,322, p<0,05). Tactile preferences was strongly correlated with finger identification subtest in Group I (r: 0,873; p<0,05). conclusion: The preference of hard objects and avoidance from soft objects for Group I suggest that children with PDD have decreased tactile awareness and need increased proprioceptive input. This must be taken into consideration while organizing therapy interventions and selecting rehabilitation materials

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA84CN35UU
Journal Section Research Article
Authors

Meral Huri This is me

Babak Kashefi Mehr This is me

Onur Altuntaş This is me

Hülya Kayıhan This is me

Publication Date January 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Huri, M., Mehr, B. K., Altuntaş, O., Kayıhan, H. (2014). Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Taktil Tercihlerinin Karşılaştırılması. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, 2(1), 21-28.
AMA Huri M, Mehr BK, Altuntaş O, Kayıhan H. Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Taktil Tercihlerinin Karşılaştırılması. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. January 2014;2(1):21-28.
Chicago Huri, Meral, Babak Kashefi Mehr, Onur Altuntaş, and Hülya Kayıhan. “Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan Ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Taktil Tercihlerinin Karşılaştırılması”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi 2, no. 1 (January 2014): 21-28.
EndNote Huri M, Mehr BK, Altuntaş O, Kayıhan H (January 1, 2014) Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Taktil Tercihlerinin Karşılaştırılması. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 2 1 21–28.
IEEE M. Huri, B. K. Mehr, O. Altuntaş, and H. Kayıhan, “Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Taktil Tercihlerinin Karşılaştırılması”, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 21–28, 2014.
ISNAD Huri, Meral et al. “Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan Ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Taktil Tercihlerinin Karşılaştırılması”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 2/1 (January 2014), 21-28.
JAMA Huri M, Mehr BK, Altuntaş O, Kayıhan H. Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Taktil Tercihlerinin Karşılaştırılması. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2014;2:21–28.
MLA Huri, Meral et al. “Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan Ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Taktil Tercihlerinin Karşılaştırılması”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 2, no. 1, 2014, pp. 21-28.
Vancouver Huri M, Mehr BK, Altuntaş O, Kayıhan H. Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olan ve Normal Gelişim Gösteren Çocukların Taktil Tercihlerinin Karşılaştırılması. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2014;2(1):21-8.

Journal of Occupational Therapy and Rehabilitation by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 Internationalcc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1