BibTex RIS Cite

Engelleri Sporla Yıkma

Year 2014, Volume: 2 Issue: 1, 57 - 57, 01.01.2014

Abstract

Amaç: Engellilerde Spor ve Rekreasyon dersi kapsamında yaptığımız görme engelliler futsal maçı etkinliğimizde üniversitemiz bünyesinde engellilerde sporu tanıtmak, diğer engelli bireyleri teşvik etmek ve bu konuda farkındalığı arttırmak amaçlandı. Futsal salon futbolu olarak bilinen ve genel olarak futbol’a benzese dahi kendine özgü kuralları olan bir spordur. Sporcular görme derecelerine göre B1, B2, B3 olarak sınıflandırılır. B1 sınıfı hiç görmeyen, B2 ve B3 sınıfı ise kısmen görmeyen oyunculardan oluşur. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda iki farklı futsal maçı planlandı. Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü ile ve İstanbul’dan iki milli takım oyuncusuyla maça katılımları için görüşüldü. Maç için üniversitemizin Beytepe Kampüsündeki kapalı spor salonu maç için ayarlandı. Engelli Öğrenci Birimi desteğiyle Spor, Kültür ve Sağlık Daire Başkanlığı tarafından takımımız için gerekli olan formalar yaptırıldı. Sonuçlar: Etkinliğimiz iki farklı maçtan oluşmaktaydı. Maçlardan birisi gören bireyler ile görme engelli bireyler arasında yapıldı.İkinci maç ise görme engelli bireylerden oluşan iki takım arasında yapıldı. Müsabakalar TRT Engelsiz Spor programı tarafından kaydedildi ve ulusal düzeyde televizyonda yayınlandı. Tartışma: Ülkemizde engellilerde spora yeterince önem verilmemektedir. Bu tarz etkinlikler ile engelli kişilerin rol model olmalarını sağlamak planlanmıştır. Farkındalık etkinlikleri toplumdaki dezavantajlı grupları topluma kazandırmak için büyük önem taşımaktadır

Sport to Break Down Barriers

Year 2014, Volume: 2 Issue: 1, 57 - 57, 01.01.2014

Abstract

Purpose: By organizing an indoor football match as a part of Sports and Recreation class we aim to introduce sports to the disabled people in the University, promote sports activities to other disabled people and raise awareness on this issue. Indoor football is a sport which has its own specific rules, even though it is similar to football. Athletes are classified as B1, B2, B3 according to their visual acuity. B1 consists of totally blind players while B2 and B3 consist of partially blind players. Materials and Method: In our study, two different indoor football matches were planned. Two visually impaired national team players were asked to participate to the Çankaya Municipality Sports Club Team. Hacettepe University Beytepe indoor sports hall was used for the match. Our team uniforms were prepared by Students with Disabilities Unit with the support of Department of Sport, Culture and the Health. Results: Our event consisted of two different matches. The first match was between visually impaired individuals and people who did not have such a disability. The second match was between the two teams both consisting of visually impaired individuals. Competitions were recorded by TRT Engelsiz Spor Program (Sport without Barriers Program) and were featured on national television. conclusion: Enough attention is not paid to disabled sports in our country. By this kind of activities, people with disabilities can have the chance of being role models. This kind of awareness activities can help disadvantaged groups to participate in the society

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA57VZ35MA
Journal Section Research Article
Authors

Sümeyye Sevgili This is me

Esra Turhal This is me

Nevin Ergun This is me

Çiğdem Öksüz This is me

Publication Date January 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Sevgili, S., Turhal, E., Ergun, N., Öksüz, Ç. (2014). Engelleri Sporla Yıkma. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, 2(1), 57-57.
AMA Sevgili S, Turhal E, Ergun N, Öksüz Ç. Engelleri Sporla Yıkma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. January 2014;2(1):57-57.
Chicago Sevgili, Sümeyye, Esra Turhal, Nevin Ergun, and Çiğdem Öksüz. “Engelleri Sporla Yıkma”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi 2, no. 1 (January 2014): 57-57.
EndNote Sevgili S, Turhal E, Ergun N, Öksüz Ç (January 1, 2014) Engelleri Sporla Yıkma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 2 1 57–57.
IEEE S. Sevgili, E. Turhal, N. Ergun, and Ç. Öksüz, “Engelleri Sporla Yıkma”, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 57–57, 2014.
ISNAD Sevgili, Sümeyye et al. “Engelleri Sporla Yıkma”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 2/1 (January 2014), 57-57.
JAMA Sevgili S, Turhal E, Ergun N, Öksüz Ç. Engelleri Sporla Yıkma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2014;2:57–57.
MLA Sevgili, Sümeyye et al. “Engelleri Sporla Yıkma”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 2, no. 1, 2014, pp. 57-57.
Vancouver Sevgili S, Turhal E, Ergun N, Öksüz Ç. Engelleri Sporla Yıkma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2014;2(1):57-.

Journal of Occupational Therapy and Rehabilitation by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 Internationalcc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1