BibTex RIS Cite

Metastatik Prostat Kanserli Bireylerde Ergoterapinin İyi Olma Hali ve Duygu Durumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

Year 2015, Volume: 3 Issue: 2, 71 - 78, 01.05.2015

Abstract

Amaç: Çalışmamızda, metastatik prostat kanserli (MPK) bireylerde ergoterapi’nin iyi olma hali ve duygu durumu üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: MPK tanısı ile takip edilen 30 hasta basit rasgele örnekleme yöntemi ile tedavi grubu (TG) ve kontrol grubu (KG) olarak ikiye ayrıldı. Demografik bilgiler kaydedildi. Bireylerin duygu durumu değişikliği Nowlis’in Duygu Durumu Değişikliği Listesi İndeksi (NDDDL) ile değerlendirilirken; iyi olma hali WHO 5 İyi Olma İndeksi ile değerlendirildi. TG (n:15) onkolojik tedavi ile birlikte 3 ay haftada 2 seans ergoterapi programına dahil edilirken KG (n:15) ise sadece onkolojik tedavi aldı. Testler 3 ay sonra tekrarlandı. Sonuçlar Mann Whitney-U testi ile karşılaştırıldı. Sonuçlar: TG yaş ortalaması 69,67±10,92 yıl iken, KG yaş ortalaması 67,87±9,50 yıl idi. Ergoterapi sonrası TG hastalarının kendilerini olumlu duygu durumu sıfatları ile tanımladığı ve WHO 5 İyi Olma Hali puanında anlamlı artış gözlendiği tespit edildi (p<.05). Tartışma: Metastatik prostat kanserli bireylerde ergoterapinin iyi olma hali ve bireyin duygu durumu üzerinde olumlu etkileri vardır. Randomize kontrollü planlanan ileri çalışmaların yapılması önerilmektedir

Determination of Effects of Occupational Therapy on Well-being and Mood of Individuals with Metastatic Prostate Cancer

Year 2015, Volume: 3 Issue: 2, 71 - 78, 01.05.2015

Abstract

Purpose: The aim of the study is to determine the effects of occupational therapy on well-being and mood of individuals with metastatic prostate cancer (MPC). Materials and Method: Thirty metastatic prostate cancer patients were divided into two groups with random sampling method. Demographics were recorded. Well-being was evaluted with WHO 5 Well-being Index and mood was evaluated with Nowlis Mood Adjective Checklist Index. The treatment group (TG, n:15) received occupational therapy twice a week for 3 months additional to oncologic treatments while the control group (CG, n:15) received only oncologic treatment. After 3 months patients were re-evaluated and the results were compared by Mann Whitney-U test. Results: Average age of TG was 69.67±10.92 years while CG’s age was 67.87±9.50 years. After occupational therapy statistically significant changes were observed in well-being and used adjectives which indicate mood in TG (p<.05). conclusion: Occupational therapy increased well-being and the mood of individuals w ith metastatic prostate cancer. Further randomized-controlled comprehensive studies should be planned

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA55BR25PZ
Journal Section Research Article
Authors

Meral Huri This is me

Emre Huri This is me

Hülya Kayıhan This is me

Publication Date May 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Huri, M., Huri, E., & Kayıhan, H. (2015). Metastatik Prostat Kanserli Bireylerde Ergoterapinin İyi Olma Hali ve Duygu Durumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, 3(2), 71-78.
AMA Huri M, Huri E, Kayıhan H. Metastatik Prostat Kanserli Bireylerde Ergoterapinin İyi Olma Hali ve Duygu Durumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. May 2015;3(2):71-78.
Chicago Huri, Meral, Emre Huri, and Hülya Kayıhan. “Metastatik Prostat Kanserli Bireylerde Ergoterapinin İyi Olma Hali Ve Duygu Durumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi 3, no. 2 (May 2015): 71-78.
EndNote Huri M, Huri E, Kayıhan H (May 1, 2015) Metastatik Prostat Kanserli Bireylerde Ergoterapinin İyi Olma Hali ve Duygu Durumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 3 2 71–78.
IEEE M. Huri, E. Huri, and H. Kayıhan, “Metastatik Prostat Kanserli Bireylerde Ergoterapinin İyi Olma Hali ve Duygu Durumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi”, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 71–78, 2015.
ISNAD Huri, Meral et al. “Metastatik Prostat Kanserli Bireylerde Ergoterapinin İyi Olma Hali Ve Duygu Durumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 3/2 (May 2015), 71-78.
JAMA Huri M, Huri E, Kayıhan H. Metastatik Prostat Kanserli Bireylerde Ergoterapinin İyi Olma Hali ve Duygu Durumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2015;3:71–78.
MLA Huri, Meral et al. “Metastatik Prostat Kanserli Bireylerde Ergoterapinin İyi Olma Hali Ve Duygu Durumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 3, no. 2, 2015, pp. 71-78.
Vancouver Huri M, Huri E, Kayıhan H. Metastatik Prostat Kanserli Bireylerde Ergoterapinin İyi Olma Hali ve Duygu Durumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2015;3(2):71-8.

Journal of Occupational Therapy and Rehabilitation by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 Internationalcc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1