BibTex RIS Cite

Kronik Hastalıklarda İlaç Kullanımının Yaşam Kalitesi ve Sosyal Katılıma Etkisi Üzerine Nitel Bir Çalışma

Year 2015, Volume: 3 Issue: 2, 79 - 86, 01.05.2015

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik hastalıklarda ilaç kullanımının yaşam kalitesi ve sosyal katılıma etkisini incelemekti. Gereç ve yöntem: Araştırmaya kronik bir hastalığı olan ve devamlı ilaç kullanan 10 kişi alındı. Çalışmaya katılan her bir kişiyle en az 75 dakika süren bireysel görüşmeler yapıldı. Toplanan veriler içerik analizi ile incelendi. Sonuçlar: Araştırmaya katılan 7 kişi ilaç kullanımının yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediğini belirtirken, 2 kişi ise herhangi bir katkısı olmadığını, 1 kişi ise sürekli ilacını düşündüğü için olumsuz etkilediğini belirtti. Katılımcıların arkadaşları ile ortak plan yaparken çoğunlukla ilaç kullanımına göre plan yaptıkları görüldü. Katılımcılar ilaçlarını düzenli almadıkları zaman tedavilerinin etkisinin azalacağını, iyileşmelerinin yavaşlayacağını, hastalıklarının ilerleyeceğini ve yeni hastalıkların oluşabileceğini düşündüklerini belirttiler. Tartışma: Bu çalışmanın sonucunda kronik hastalığa sahip olan kişilerin hayatta kalmak, hastalıkla baş etmek, daha kaliteli yaşamak ve sosyal katılım için yaşamlarını ilaç alımına göre düzenledikleri ve davranışlarını değiştirdikleri görülmüştür. Kronik hastalıkla yaşamak ve hastalığı kontrol altına almak için medikal yaklaşımların yanısıra psikososyal değerlendirmenin de önemli olduğu ve bu değerlendirmelerin yaşam kalitesi ve katılımı artırmaya yönelik birey merkezli ergoterapi müdahale programlarına ışık tutabileceği düşünülmektedir

A Qualitative Study on the Effect of Drug Use in Chronic Diseases on The Quality of Life and Social Participation

Year 2015, Volume: 3 Issue: 2, 79 - 86, 01.05.2015

Abstract

Purpose: The aim of this study was to examine the effect of drug use in chronic diseases on quality of life and social participation. Materials and Method: Ten individuals with chronic disease and continuous drug use were included in the study. Each subject was individually interviewed for at least 75 minutes. Findings were analyzed by content analysis. Results: Seven individuals that participated in the study stated that drug use has affected the quality of life positively, one individual expressed that his quality of life was affected negatively because he constantly thought of his drug. The participants were seen to consider their drug usage when making a joint plan with their friends. The participants reported that they believed the effect of their treatment would decrease, recovery would slow down, the disorder would progress when they do not take their drugs regularly. conclusion: According to the results psychosocial assessment is important as well as medical assessment and it is expected to shed light on the quality of life and individual-centered occupational therapy intervention programs to increase participation of individuals with chronic disease to arrange their life and modify their behavior according to drug intake

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA49VB55DB
Journal Section Research Article
Authors

Onur Altuntaş This is me

Esra Akı This is me

Meral Huri This is me

Publication Date May 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Altuntaş, O., Akı, E., & Huri, M. (2015). Kronik Hastalıklarda İlaç Kullanımının Yaşam Kalitesi ve Sosyal Katılıma Etkisi Üzerine Nitel Bir Çalışma. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, 3(2), 79-86.
AMA Altuntaş O, Akı E, Huri M. Kronik Hastalıklarda İlaç Kullanımının Yaşam Kalitesi ve Sosyal Katılıma Etkisi Üzerine Nitel Bir Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. May 2015;3(2):79-86.
Chicago Altuntaş, Onur, Esra Akı, and Meral Huri. “Kronik Hastalıklarda İlaç Kullanımının Yaşam Kalitesi Ve Sosyal Katılıma Etkisi Üzerine Nitel Bir Çalışma”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi 3, no. 2 (May 2015): 79-86.
EndNote Altuntaş O, Akı E, Huri M (May 1, 2015) Kronik Hastalıklarda İlaç Kullanımının Yaşam Kalitesi ve Sosyal Katılıma Etkisi Üzerine Nitel Bir Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 3 2 79–86.
IEEE O. Altuntaş, E. Akı, and M. Huri, “Kronik Hastalıklarda İlaç Kullanımının Yaşam Kalitesi ve Sosyal Katılıma Etkisi Üzerine Nitel Bir Çalışma”, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 79–86, 2015.
ISNAD Altuntaş, Onur et al. “Kronik Hastalıklarda İlaç Kullanımının Yaşam Kalitesi Ve Sosyal Katılıma Etkisi Üzerine Nitel Bir Çalışma”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 3/2 (May 2015), 79-86.
JAMA Altuntaş O, Akı E, Huri M. Kronik Hastalıklarda İlaç Kullanımının Yaşam Kalitesi ve Sosyal Katılıma Etkisi Üzerine Nitel Bir Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2015;3:79–86.
MLA Altuntaş, Onur et al. “Kronik Hastalıklarda İlaç Kullanımının Yaşam Kalitesi Ve Sosyal Katılıma Etkisi Üzerine Nitel Bir Çalışma”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 3, no. 2, 2015, pp. 79-86.
Vancouver Altuntaş O, Akı E, Huri M. Kronik Hastalıklarda İlaç Kullanımının Yaşam Kalitesi ve Sosyal Katılıma Etkisi Üzerine Nitel Bir Çalışma. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2015;3(2):79-86.

Journal of Occupational Therapy and Rehabilitation by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 Internationalcc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1