Çalışmanın amacı, masa başı çalışanlarda üst ekstremite fonksiyonel durumunu değerlendirmek ve üst ekstremite fonksiyonel durumun; ofis ergonomisi farkındalığı, uyku kalitesi ve yaşam kalitesi düzeyi arasındaki ilişkisini belirlemektir. Çalışmaya 18-60 yaş aralığında olan, haftada en az 30 saat süre ile en az 2 yıl masa başında çalışan, ve üst ekstremite fonksiyonelliğini etkileyen yapısal, nörolojik ve sistemik herhangi bir problemi olmayan 96 birey dahil edilmiştir. Bireylerin demografik ve fiziksel özellikleri kaydedilip, fonksiyonel durumun değerlendirilmesi için Hidrolik El Dinamometresi, skapular bölge ve üst ekstremite kas endurans testleri ve Üst Ekstremite Fonksiyonel İndeksi-15 (ÜEFİ-15) kullanılmıştır. Masa başı çalışan bireylerin ofis ergonomisi farkındalığı Ofis Ergonomi Farkındalık Anketi (OEFA) ile, uyku kalitesi Pitssburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile, yaşam kalitesi ise SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Yaş ortalaması 38 olan ve %20’si kadın cinsiyetinde olan bireylerin kavrama kuvveti ile uyku kalitesi ve yaşam kalitesinin azaldığı belirlenmiştir. Masa başı çalışanların ÜEFİ-15 skoru ile OEFA (r=0,425, p<0,001), SF-12 Fiziksel (r=0.575, p<0,001), SF-12 Mental (r=0,268, p<0.001) ve PUKİ (r=-0.489, p<0.001) skorları arasında zayıf ve orta kuvvette ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kavrama kuvveti ölçüm sonuçlarının ofis ergonomisi farkındalığı ve yaşam kalitesi düzeyi ile ilişkili olduğu da belirlenmiştir (p<0.05). Çalışma sonuçlarına göre masa başı çalışan bireylerde ofis ergonomisi farkındalığının artırılması, kavrama kuvveti ve üst ekstremite fonksiyonelliğinin iyileştirilmesinde etkili olabilir. Ayrıca üst ekstremite fonksiyonelliğinin artırılmasına yönelik yaklaşımlar ile bireylerin yaşam kalitesi ve uyku kalitesinin iyileştirilebileceği düşünülmektedir
masa başı ergonomi üst ekstremite fonskiyonel durum yaşam kalitesi
The aim of the study is to assess the upper extremity functional status in desk-based workers and determine the relationship between upper extremity functional status, office ergonomics awareness, sleep quality, and quality of life. The study included 96 individuals between the ages of 18 and 60, who had been working at a desk for at least 2 years, working a minimum of 30 hours per week, and had no structural, neurological, or systemic problems affecting upper extremity functionality. Demographic and physical characteristics of the participants were recorded, and for the assessment of functional status, a Hydraulic Hand Dynamometer, scapular muscle and upper extremity muscle endurance tests, and Upper Extremity Functional Index-15 (UEFI-15) were used. The office ergonomics awareness of desk-based workers was evaluated using the Office Ergonomics Awareness Questionnaire (OEAQ), while sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and quality of life was evaluated using SF-12. It has been determined that individuals with an average age of 38, where 20% are female, experience decreased grip strength, sleep quality, and life quality. Weak to moderate correlations were found between desk-based workers' UEFI-15 scores and OEFA (r=0.425, p<0.001), SF-12 Physical (r=0.575, p<0.001), SF-12 Mental (r=0.268, p<0.001), and PUKI (r=-0.489, p<0.001) scores. Additionally, the results of grip strength measurements were found to be associated with office ergonomics awareness and quality of life level (p<0.05). Based on the study results, increasing office ergonomics awareness among desk workers may be effective in improving grip strength and upper extremity functionality. Moreover, it is believed that approaches aimed at enhancing upper extremity functionality could lead to improvements in individuals' life quality and sleep quality.
ergonomics upper extremity functional status quality of life office employees
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ergonomi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri / Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 21 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Dergi yılda 3 sayı (Nisan, Ağustos ve Aralık) olarak yayımlanmaktadır. Bu sayılara ek olarak Editörler Kurulu’nun kararıyla, Ulusal Ergonomi Kongresi’nde sunulan bildiriler “Özel Sayı” olarak yayımlanabilmektedir.