Research Article

FARKLI HÜKÜMET SİSTEMLERİNDE KOALİSYON İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILAN BİR ARAÇ OLARAK BAKAN YARDIMCILIĞI KURUMU

Volume: 15 Number: 1 April 30, 2020
  • Hasan Tunç *
  • Ahmet Ekinci *
TR

FARKLI HÜKÜMET SİSTEMLERİNDE KOALİSYON İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILAN BİR ARAÇ OLARAK BAKAN YARDIMCILIĞI KURUMU

Abstract

Bu çalışmada, parlamenter sistemlerde ve koalisyonlu başkanlık sistemi olarak kabul edilen bazı ülkelerdeki bakan yardımcılığı kurumunu incelenmektedir. Çalışmanın kapsamı, incelenen ülkelerin koalisyon hükümetleri dönemleri ile sınırlıdır. Bakan yardımcılığı kurumu, ilk olarak bakanların iş yükünü hafifletmek ve onları parlamentoda temsil etmek için ihdas edilmiştir. Bağlı oldukları bakanlar ile aralarında hiyerarşi ilişkisi bulunmaktadır. Dahası, bakan yardımcıları, kendileri de bir bakan olmalarına karşın kabine üyesi değildir. Bu nedenle bakan yardımcıları resmi olarak politika üzerinde etkili değillerdir. Zaman içerisinde bakanlar, bakan yardımcılarına sıklıkla yetkilerini devretmeye başlamışlardır. Bu nedenle ilgili pozisyon önem kazanmaya başlamıştır. Özellikle parlamenter sistemlerde, daha çok koalisyon hükümetleri dönemlerinde bu pozisyon oldukca önemli hale gelmektedir. Kabineye dâhil olan siyasi partiler, kabinedeki diğer partileri denetleyebilmek adına bu pozisyonları talep etmektedir. Koalisyonlu başkanlık sistemlerinde de başkanlar, kabinesine davet ettikleri diğer siyasi partilere mensup bakanları denetleyebilmek adına güvendiği kişileri o bakanlıklara bakan yardımcısı olarak atama yolunu tercih etmeye başlamışlardır. Çalışmamızda parlamenter sistemler ile ilgili olarak, İtalya, Hollanda, Almanya, Japonya ve Litvanya örneklerine yer verilmiştir. Koalisyonlu başkanlık sistemi olarak ise Brezilya, Şili ve Uruguay örnekleri incelenmiştir.

Keywords

References

  1. Anayurt Ömer, Ekinci Ahmet, “Koalisyonlu Başkanlık Sistemi ve Latin Amerika Uygulaması”, Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in Anısına Armağan, Oniki Levha Yayınları, 2019, ss. 227-332.
  2. Araya Ignacio Arana, “¿Quien le Susurra al Presidente? Asesores vs. Ministros en America Latina” Politica/Revista de Ciencia Politica, Vol. 50, No. 2, 2012, pp. 33-61.
  3. Barbieri Cristiana, Vercesi Michalangelo, “The Cabinet: A Viable Definition and its Composition in View of a Comparative Analysis”. Government and Opposition, Vol. 48, No. 4, 2013, pp. 526-247.
  4. Bulmer Elliot, Government Formation and Removal Mechanisms, International IDEA Constitution-Building Primer-17, 2017.
  5. Carroll Royce, Cox Gary W., “Shadowing Ministers: Monitoring Partners in Coalition Government”, Comparative Political Studies, 2012, pp. 220-236.
  6. Chasquetti Daniel, “El Costo de Pasar: Gobiernos de Coalicion y Gobiernos de Partido en el Proceso Legislativo Uruguayo”, Algo Mas que Presidentes: El Papel del Poder Legislativo en America Latina, Ed. Manuel Alcantara Saez, Mercedes Garcia Montero, Fundacion Manuel Gimenez Avad de Estudos Parlamentarios y del Estado Autonomico, Zaragoza, 2011, ss. 537- 561.
  7. Chasquetti Daniel, Buquet Daniel, Cardarello Antonio, “La Designación de Gabinetes en Uruguay: Estrategia Legislativa, Jerarquía de los Ministerios y Afiliación Partidaria de los Ministros”, America Latina Hoy, Vol 63, 2013, s. 15-40.
  8. Clark Terry, Jurgelevičıūtė Diana, “’Keeping Tabs’ on Coalition Partners’: a Theoretically Salient Case Study of Lithuanian Coalitional Governments”, Europe-Asia Studies, Vol. 60, No. 4, 2008, pp. 631-642.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Law in Context

Journal Section

Research Article

Authors

Hasan Tunç * This is me
0000-0002-2992-6793
Türkiye

Ahmet Ekinci * This is me
0000-0003-0803-6449
Türkiye

Publication Date

April 30, 2020

Submission Date

January 7, 2020

Acceptance Date

February 25, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 15 Number: 1

APA
Tunç, H., & Ekinci, A. (2020). FARKLI HÜKÜMET SİSTEMLERİNDE KOALİSYON İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILAN BİR ARAÇ OLARAK BAKAN YARDIMCILIĞI KURUMU. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 15(1), 80-108. https://izlik.org/JA34AK35GT
AMA
1.Tunç H, Ekinci A. FARKLI HÜKÜMET SİSTEMLERİNDE KOALİSYON İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILAN BİR ARAÇ OLARAK BAKAN YARDIMCILIĞI KURUMU. ERUHFD. 2020;15(1):80-108. https://izlik.org/JA34AK35GT
Chicago
Tunç, Hasan, and Ahmet Ekinci. 2020. “FARKLI HÜKÜMET SİSTEMLERİNDE KOALİSYON İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILAN BİR ARAÇ OLARAK BAKAN YARDIMCILIĞI KURUMU”. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 15 (1): 80-108. https://izlik.org/JA34AK35GT.
EndNote
Tunç H, Ekinci A (April 1, 2020) FARKLI HÜKÜMET SİSTEMLERİNDE KOALİSYON İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILAN BİR ARAÇ OLARAK BAKAN YARDIMCILIĞI KURUMU. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 15 1 80–108.
IEEE
[1]H. Tunç and A. Ekinci, “FARKLI HÜKÜMET SİSTEMLERİNDE KOALİSYON İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILAN BİR ARAÇ OLARAK BAKAN YARDIMCILIĞI KURUMU”, ERUHFD, vol. 15, no. 1, pp. 80–108, Apr. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA34AK35GT
ISNAD
Tunç, Hasan - Ekinci, Ahmet. “FARKLI HÜKÜMET SİSTEMLERİNDE KOALİSYON İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILAN BİR ARAÇ OLARAK BAKAN YARDIMCILIĞI KURUMU”. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 15/1 (April 1, 2020): 80-108. https://izlik.org/JA34AK35GT.
JAMA
1.Tunç H, Ekinci A. FARKLI HÜKÜMET SİSTEMLERİNDE KOALİSYON İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILAN BİR ARAÇ OLARAK BAKAN YARDIMCILIĞI KURUMU. ERUHFD. 2020;15:80–108.
MLA
Tunç, Hasan, and Ahmet Ekinci. “FARKLI HÜKÜMET SİSTEMLERİNDE KOALİSYON İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILAN BİR ARAÇ OLARAK BAKAN YARDIMCILIĞI KURUMU”. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 15, no. 1, Apr. 2020, pp. 80-108, https://izlik.org/JA34AK35GT.
Vancouver
1.Hasan Tunç, Ahmet Ekinci. FARKLI HÜKÜMET SİSTEMLERİNDE KOALİSYON İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN KULLANILAN BİR ARAÇ OLARAK BAKAN YARDIMCILIĞI KURUMU. ERUHFD [Internet]. 2020 Apr. 1;15(1):80-108. Available from: https://izlik.org/JA34AK35GT

Erciyes University Journal of Law Faculty by Erciyes University Law Faculty is licensed under CC BY-NC4.0