Abstract
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, öğretide hata kavramının konusuna göre değil, ceza sorumluluğuna etkisine göre ayrıma tabi tutulmaya başlandığı görülmektedir. Bu kapsamda kastı kaldıran ve kusurluluğu etkileyen hata ayrımına yer verilmektedir. Kastı kaldıran hata nedenlerinden birisi olarak da 30/1. maddesinde suçun maddi unsurlarında hata düzen-lenmiştir.
Maddi unsur hatası, genel olarak, somut olayda suçun maddi unsurlarına ilişkin hususlardaki bilgisizlik ve eksik veya yanlış bilgi olarak tanımlanmakta-dır. Suçun maddi unsurları, tipte yer alan ve fiilin tipik haksızlık sayılabilmesi için bulunması zorunlu olan maddi hususlardır. Öğretide, hareket, netice, nedensellik bağı, fail, mağdur, suçun konusu ve nitelikli unsurlar maddi unsur olarak kabul edilmektedir.
M.30/1’de, maddi unsurlarda yanılma halinde kişinin kasten hareket etmiş sayılmayacağı ifade edilmiştir. Ancak hata sonucunda meydana gelen suçun taksirli halinin mevcut olması durumunda fail, taksirli suçtan sorumlu olacaktır.