BibTex RIS Cite

TUZ TÜKETİMİ, KEMİK SAĞLIĞI VE OSTEOPOROZ

Year 2015, Volume: 3 Issue: 1-2, 67 - 76, 29.12.2015

Abstract

Osteoporoz, en sık görülen metabolik kemik hastalığı olup yaşlı popülasyonun artmasıyla prevalansında önemli ölçüde artış gözlenen yaygın bir sağlık problemidir. Son yıllarda, diyetteki tuz miktarının kemik sağlığı üzerine etkisi olduğu güncel araştırma konularından biri olup tuz tüketiminin osteoporoz açısından bir risk faktörü olduğu belirtilmektedir. Literatürde bu durumun, yüksek tuz tüketiminin idrarla sodyum atılımına paralel kalsiyum atılımını da arttırarak kemik mineral yoğunluğunun azalması sonucunda meydana geldiği vurgulanmaktadır. Bununla birlikte literatürde, tuz alımının kemik mineral yoğunluğu ya da osteoporoz ile ilişkisi olmadığını savunan kanıtlar da yer almaktadır. Bu derleme çalışması, güncel literatür doğrultusunda sağlık profesyonellerine kemik sağlığının korunmasında ve osteoporoz gelişiminin önlenmesinde tuz tüketimi konusunda bilgi sunmak amacıyla hazırlanmıştır. 

Year 2015, Volume: 3 Issue: 1-2, 67 - 76, 29.12.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Derleme Bölümü
Authors

Feride Taşkın Yılmaz

Gülbahtiyar Demirel

Azime Karakoç Kumsar

Publication Date December 29, 2015
Submission Date January 26, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 3 Issue: 1-2

Cite

APA Taşkın Yılmaz, F., Demirel, G., & Karakoç Kumsar, A. (2015). TUZ TÜKETİMİ, KEMİK SAĞLIĞI VE OSTEOPOROZ. ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(1), 67-76.